Ученици предлагат нови методи за привличане на кадри в гимназия в Пловдив (ВИДЕО и СНИМКИ)

Една от важните теми, която засяга младежта в последно време е младежко овластяване или както ви бяхме информирали наскоро е това да имаш избор и да успееш да го реализираш правилно. Типичен пример за това е денят на самоуправлението, който се проведе в понеделник /11.05/, по случай 9-ти май, Денят на Европа в ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив.

На горещия директорски стол на Марияна Димитрова седнаха абитуриентът Георги Георгиев от 12 Г клас и десетокласникът Георги Стоянов. Mediacafe прекара почти целия работен ден с тях и видя как младите директори се справят в реална ситуация, коментират със съучениците си какво искат да постигнат и го правят.

Още от рано сутринта двете момчета събират целия си екип и им раздават анкетни карти, с които да тръгнат по-класовете и да дадат правото на съучениците си да променят това, което смятат за нередно в клас и да предложат нови методи в системата на своето училище. През това време пускат и списък, с който съобщават и как протича денят в Руската.

След стриктна обиколка и събиране на информация, учениците правят и традиционното обсъждане на задачите с учителите, в който обменят няколко важни теми свързани с училището. На първо място е повдигнат въпроса за остарелия сайт, който е проектиран от бивши ученици и предлагат да се изготви нов, по-модерен. Естествено, срещат лек отпор от учителския персонал, но след кратка дискусия се разбират да предложат нещо по-модерно, с което гимназията да се представя пред бъдещите възпитаници.

Новото и интересното, което предлага тандемът е – привличане на най-добрите ученици, които се изявяват до 7-ми клас на различни олимпиади и състезания:

Няма ли да се почувствате по-добре и горди, ако получите писмо от гимназията, с което ви канят да се присъедините към тях„, споделя Георги Стоянов от 10 клас. „Лично, ако аз бях спечелил награда и бях получил такава покана нямаше и да се замисля, защото това не се случва често в България, да не кажа даже, че липсва„, добавя още той пред насъбралата се даскалска маса. След това предложение той среща доста одобрителни погледи и коментари, а цялата среща завършва с аплодисменти от страна на елитните учители.

Какво по-добро от това учениците да излизат горди от това училище, сподели един от учителите от гимназията, който дълги години е живял в Германия и разказва за опита си пред ученици в директорската стая. През това време Жоро Георгиев не спи, а работи по следващия си проект за привличане на кандидат-гимназисти. В стаята са извикани няколко ученици от различни езикови паралелки, които да разкажат за училището си на „своя“ език – немски, английски, френски, руски. И всичко това ще бъде сглобено в едно видео, което ще се разпространи навскяъде.

Вижте как се случва всичко това чрез следващото видео:

 Повече за младежкото овластяване може да научите от интервюто на Веселин Илиев и Ани Колева от НМФ.

Вашият коментар