219 учени от 16 държави идват за конференция в ПУ

Чуждестранните участници са от Алжир, Австрия, Великобритания, Испания, Индия, Косово, Македония, Монако, Нигерия, Пакистан, Русия, Саудитска Арабия, Турция, Унгария и Франция

„Химията е царицата на природните науки“, каза при откриването на конференцията „11 Chemistry Conference (11СС)“  ректорът на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов. Форумът с международно участие се организира от Химическия факултет на висшето училище и тази година има рекордно спрямо останалите издания участие – 219 учени от 16 държави.

„Засилващият се интерес свидетелства, че химията и Химическият факултет се ползват с авторитет“

Каза още проф. Козлуджов. Тази година по време на кандидатстудентската кампания на ПУ „Паисий Хилендарски“ пролича по-големият интерес към специалностите на факултета и всички места бяха заети много преди крайното класиране, сочат резултатите на Учебен отдел във висшето училище.

 
Като едно от най-мащабните и значими форуми в областта на химичната наука „11 Chemistry Conference (11СС)“ събра химици от цялата страна и няколко континента. Чуждестранните участници са от Алжир, Австрия, Великобритания, Испания, Индия, Косово, Македония, Монако, Нигерия, Пакистан, Русия, Саудитска Арабия, Турция, Унгария и Франция, разказа деканът на Химическия факултет доц. д-р Веселин Кметов. 

„Днес Химическият факултет се е заел с мисията да се бори с насложените в обществото стереотипи и да покаже, че „ХИМИЯТА НЕ Е ЗЛИНА“ – „Chemistry is not an evil“. Това бе и заглавието на встъпителната реч на доц. Кметов при откриване на конференцията днес. „Химията е в основата на развитието на важни сектори: здравеопазване, екология, енергетика, агробизнес и храни, електроника и  нови материали. Днес все по-ясно се откроява необходимостта от експерти химици – те са „властелините на материята“.

Но по-важно е да осигурим нужното високо ниво от компетенции на тези експерти, за да могат те, управлявайки материята, да способстват за просперитета на обществото и да спомагат за запазване на природата и здравето на хората.

Подчерта доц. д-р Веселин Кметов 

Форумът се провежда на 12 и 13 октомври в залите на Парк-хотел „Санкт Петербург“. В двата работни дни са предвидени 12 пленарни доклада, 26 доклада по секции и над 130 постерни презентации. На конференцията са поканени и студенти и гости без регистрации. 

Вашият коментар