АМТИИ стартира с предварителните кандидат-студентски изпити

Китайски специализанти репетират дистанционно оперетата „Батаклан“ заедно с Академичния оперен театър 

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив /АМТИИ/ стартира предварителни online кандидат-студентски изпити. Заявление и материали трябва да се изпратят до 20 май 2020 г. на обявените и-мейл адреси, съобразно специалността, за която се кандидатства. Информация и условия за участие в предварителните кандидатстудентски изпити са публикувани на сайта на АМТИИ, съобщи ректорът проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак. Според нея проявеният интерес към онлайн консултациите сочи, че ще има сериозна конкуренция сред кандидат-студентите. 

Проф. Шекерджиева-Новак акцентира и върху онлайн подготовката на камерната оперета „Батаклан“ на Жак Офенбах. В името на оперетата думата "Батаклан" е разделена на три "Ба-та-клан", така че да напомня китайска дума. Това ще бъде 15-тата постановка на Академичният оперен театър, който направи своята първа премиера през 2010-та година, припомни проф. Шекерджиева-Новак. В периода на извънредното положение разпределението на ролите е направено онлайн, онлайн студентите разучават и репетират и партиите си. Сюжетът предразполага и идеалното включване в постановката на нашите специализанти китайци, допълни ректорът на Академията. Диригент-постановчик е маестро Пламен Първанов, а режисьор –  тенорът Ивайло Михайлов, който е преподавател по „Сценична реч“ в АМТИИ. 

Премиерата е предвидена за октомври по време на Втория фестивал на камерната опера в София. Участниците се надяват да могат да се съберат през лятото и да репетират и на живо.

Едно от „децата“ на Музикалната академия – Кристина Жечкова сподели от дома си в Украйна как е записала онлайн заедно с Интро квартет вълнуващо изпълнение на своеобразния химн на българите в емиграция „Я кажи ми, облаче ле бяло“. Точно с тази песен тя участва като дете на конкурс през 2010 г. След нейното изпълнение голямата и обичана българска певица Любка Рондова и казва: „ще станеш голяма певица, защото пееш от сърце“. 

Вашият коментар