Физици мериха сили в Пловдив

Националната студентска олимпиада по физика тази година се състоя на 10 май в град Пловдив като домакин беше Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

От 2003 г. насам тя се провежда в различни градове като участие взимат студенти от университетите, където се изучава задълбочено тази специалност. Макар физиката да е една от най-трудните науки, ентусиасти не липсват, даже напротив.

Гл.ас. д-р Ася Виранева и гл.ас. д-р Елисавета Марекова, организаторите на събитието, споделиха, че кандидатите са много мотивирани. „Миналата година нашият отбор не успя да се класира на челното място, но това не разочарова участниците. Те обещаха, че ще се постараят повече за следващата година и наистина сега отново участват.“

Също така те се занимават допълнително със студентите, които проявяват интерес и помагат при подготовката за участие. Тази възможност не се предлага в рамките на стандартните лекции и студентите, които се стремят да се усъвършенстват, истински я ценят. Това не само поддържа интереса им жив, ами свидетелства и за престижната подготовка на университетите.

За да се явят на олимпиадата подготвени и да дадат най-доброто от себе си, студентите впрягат борбен дух, всички сили и не допускат нищо да ги разочарова. Благодарение на всичко това, участниците не само могат да представят себе си по-най добрия начин, но и истински навлизат в науката.

Задачите от самата олимпиада не са само скучните тестови въпроси, включени са и много качествени задачи, които искат обяснение и разбиране за практическото приложение на знанията.

Самата олимпиада приключва с отборно и индивидуално класиране, като Студентски съвет отпуска парични награди за най- добре проявилите се участници от всеки отбор. Така те се научават да дават най-доброто от себе си и в екип, и индивидуално. А след края на олимпиадата и церемонията по награждаването следва вечеря, където всички участници и организатори могат да общуват свободно. Това не е само олимпиада, а истинско преживяване, където се завързват приятелства, обменя се опит и най-важното – поддържа огъня на знанието жив.

За автора

Вашият коментар