Инженерните специалности отново стават привлекателни

Инженерните и IT- специалностите отново стават привлекателни за младото поколение. Това показват резултатите от предварителния тест по математика в ТУ Пловдив
 
Тестът, на който се явиха 215 ученици, показва увеличаване с близо 20% повече заинтригувани младежи в сравнение с миналата година. Оценките вече са публикувани и отлъчни оценки имат 20 от явилите се на теста, а преобладващите резултати са между 4 и 5. 
 
„Много приятно съм изненадан от факта, че всички кандидати се бориха с нелекия тест до края и почти никой не напусна след първия час, както сме имали случаи в предни години. За мен това означава, че тези ученици са мотивирани да учат именно инженерни и IT-специалности. Практиката показва, че повечето от учениците, които идват на теста по математика в Техническия университет – филиал Пловдив, после се записват да учат при нас.“
 
Така коментира проф. Николов. 
 
На 14 и 21 април предстоят тестове по математика в големите градове на Южен централен регион: Стара Загора, Смолян, Хасково, Кърджали, Казанлък. Изпитите се организират и ще се оценяват от екипи от Техническия университет – Пловдив.
 
Професор Николов препоръча на учениците, които не са успели да постигнат желаната оценка, да пробват отново, защото ще навлязат в по-добра форма и ще имат спокойствие, че ще бъдат приети в желаната от тях специалност. Тест по математика ще има и на 2 юли – дни преди окончателното класиране за учебната 2018/2019 година.
 
Засиленият интерес към инженерните специалности се дължи на нарастването на индустрията в Пловдивска област, както и на по-високото заплащане на младите инженери и IT-специалисти, счита проф. Николов.

Вашият коментар