Над 100 студенти от ТУ – Пловдив се качват на леки самолети край Пловдив утре

Полет с леки самолети мотивира млади инженери от Техническия университет – филиал Пловдив да създават нови летателни аапарати
 
100 студенти и докторанти от специалността „Авиационна техника и технологии“ на Техническия университет – филиал Пловдив ще отпразнуват 12 април на малкото частно летище „Марица“ край Граф Игнатиево. Те са поканени там от Георги Бънев – собственик на летището и летец, който заедно с още над 20 свои колеги пилоти, притежаващи собствени самолети, точно в 12 часа ще издигнат в полет най-добрите млади инженери.
 
„Искаме да мотивираме нашите студенти, като най-добрите и най-смелите се качват и летят на леки самолети. Целта е бъдещите инженери не само да знаят как се прави самолет, но и да усетят как работят машините във въздуха. Инженерната диплома не им дава автоматично и „книжка“ /бривет-б.а./ за управление на самолети, но мнозина от тях допълнително карат курсове за летци. Преди това бъдещите инженери ще покажат свои разработки на безпилотни летателни апарати и авиомодели. Те са разработени в Лабораторията за безпилотни летателни апарати на Техническия университет – филиал Пловдив. Оборудвани са с различни системи за управление и на 12 април ще докажат качествата си в полет“, сподели доцент д-р Христиан Панайотов–заместник-декан на факултета по машиностроене.
 
 
Заедно със студентите са поканени да празнуват и военни летци и инженери от авиобазите в Граф Игнатиево и Крумово, служители от летище Пловдив, от Музея на авиацията, от Ръководство въздушно движение, както и фирми, произвеждащи и поддържащи самолети и части за тях – Луфтханза техник – София, Латекоер, Авионамс. Фирмите имат и по-специален повод да бъдат заедно със студентите, защото ще се конкурират за онези 20 млади инженери, завършващи през тази година бакалавърската си степен на обучение.
 
Докторски дисертации по специалността „Авиационна техника и технологии“  готвят  военни летци и от авиоинженери, завършили в Техническия университет – филиал Пловдив, които професионално се занимават с конструиране,  производство и изпитване на самолети и части за тях. Докторантът инж. Александър Мариносян вече е построил 4 леки самолета. Той ще представи на празника най-новата си разработка – акробатичен самолет с отлични маневрени характеристи, предназначен за обучение на военни и граждански пилоти.
 
Ще бъдат представени и безпилотни летателни апарати, в които имат участие възпитаници на университета – въздушни мишени и разузнавателни самолети, произведени от фирма Телесис – Пловдив, под ръководството на д-р Стоян Аврамов, който освен преподавател е един от пилотите, които организират летателния ден.
 

Вашият коментар