Нов поглед към социалното предприемачество предлага ВСУ

Майсторски клас „Социално предприемачество" стартира днес (вторник) от 10:00 часа в Учебно-спортния комплекс на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Форумът, организиран от университетската академия „Знание и иновации“ е част от проекта „Иновативен модел за трансфер на знание и иновации между Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" и Университета в Ковънтри". Лектори в него ще бъдат д-р Суизик Тцин и Луис Фидлер (Coventry University Enterprises Ltd.), Магдалена Георгиева (SAP, България), Галин Желязков (158 Ltd. директор) и Дима Илиева (First Online Solutions).

Сред вече записаните участниците са както студенти на Варненския свободен университет, така и представители на различни институции и неправителствени организации. Покана за участие е отправена и към екипа, разработил кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица през 2017 г. Фокусът на кандидатурата в полето на социалните иновации създава широка база за партньорство между Варненския свободен университет и община Варна в предизвикателството градът да се превърне в хъб на социалните иновации и свързваща точка за младите хора от Черноморския регион, Югоизточна и Източна Европа, Европейските младежки столици и побратимените градове.

Социалното предприемачество е различен начин на икономическа активност, която смесва находчивостта на бизнеса със социална мисия, умелото съчетаване и баланс на социални и икономически цели. То включва дейности, насочени към разрешаването на важни обществени проблеми, като тези дейности носят и приходи за предприемача.

Социалното предприемачество е баланс между организациите с идеална цел и обикновените бизнес начинания, защото може да се самоиздържа и да носи печалба и едновременно с това да помага за преодоляването на социални трудности и проблеми, свързани с опазването и възстановяването на околната среда.

Названието „социални предприемачи“ набира популярност през последните години. Две от емблематичните имена в тази област да на Хенри Форд и Стив Джобс. И двамата си възприемали областта, в която работят – автомобили и компютри, по нестандартен начин и така „разрушили“ модела в индустриите си и прокарали път за скок в продукцията, като задействали вълни на промяна.

Днес все по-голямо внимание се отделя на мениджърските и бизнес уменията, които могат да бъдат приложени за постигане на социални промени.Този майсторски клас представя един нов поглед към социалния предприемач като трансформираща сила.

За автора

Вашият коментар