Нови възможности за обучение зад граница и безплатни консултации предлага първото изложение Световно образование за 2015 г. в София

Най-голямото консултантско изложение за кандидатстване в чужбина „Световно образование” ще се проведе на 14 и 15 февруари, 2015 г. в София хотел Балкан (бивш „Шератон”) с участието на над 70 образователни институции от Великобритания, Холандия, Германия, Дания, Белгия, Италия, Швейцария, Полша и др.

Форумът е с акцент върху кандидатстването и приема на студенти за учебната 2015 и 2016 г. и предоставя безплатните професионални консултации за бакалаври и магистри да направят своя информиран избор.

Между 10 и 15% от завършващите средно образование всяка година избират да продължат обучението си зад граница, сочи статистиката на Световно образование, което оперира от 2004 г. До 15 януари изтича срока за кандидатстване за Великобритания по централизираната система UCAS. От тази година, документи да се обучават на Острова са подали 2130 българи, което е с 30 кандидатури по-малко от миналата година, когато са кандидатствали 2160 български ученика, съобщиха организаторите на изложението от фирма „Интеграл”. В абсолютна стойност това е под 1% спад, с колкото средно годишно намалява и общият брой на абитуриентите в България, сочат данните на проекта съгласно официалната статистическа демографска информация. Това е най-малкият спад от 2012 г. насам, когато Великобритания утрои таксите за студентите от ЕС. С броя на кандидатурите си, България си запазва мястото в топ 10 на европейските страни изпращащи най-много студенти на Острова съгласно статистиката на UCAS и се нарежда заедно със страни като Германия, Франция, Гърция, Испания и Италия. Любопитен факт е, че на Острова в момента бройката на българските студенти е приблизително равна на бройката на студентите от многомилионна Румъния.

Завишените изисквания на западните университети към кандидатите от последните две години превръща качеството на средното образование и оценката от матурите в решаващ фактор за прием в чужбина. Университетите във Великобритания засилват селективността при приема на кандидатите и изискват отлични оценки на матури по математика, особено за инженерните и ИТ специалности. Дания, където бакалавърските програми са безплатни, ограничава приема в ИТ специалностите, като вдигна изискванията и въвежда квоти за националностите.

По статистика на „Световно образование”, над 90% от провалените кандидатури са заради получени по-слаби оценки от матурите. Като резултат от тази тенденция са и завишените критерии на международното изследване по грамотност PISA, целта на което е да отговаря адекватно на изискванията на елитните световни университети. 

За първи път изложението ще представи две нови образователни дестинации като Полша и Лихтенщайн, които отварят врати за обучение на европейци чрез програмите си по английски и немски език в областта на архитектурата, бизнес-специалностите, администрация, информационни системи и финанси. България ще посетят и представители на Hamburg University of Applied Sciences (HAW) , силен в областта на инженерните и компютърни науки, медия дизайна и комуникациите. Университетът е предпочитан и заради партньорските си отношения с университети в Шанхай, Ирландия и Испания. В изложението се представят осем нови университета, между които две лондонски висши училища – Brunel University London и Kingston University, швейцарският Vatel Switzerland с програма в сферата на хотелиерския мениджмънт и специализираният в областта на изкуствата University for the Creative Arts. Специално в рамките на изложението белгийският Vrije Universtiteit Brussels ще предложи магистратури на цени от 620 евро в сферата на бизнес, европеистика, инженерни науки и компютри. Нараства броят и на българските университети, участници в изложението, като тази година своите програми ще представят Техническият университет в София, Нов български университет и Варненският свободен университет. След София проектът ще проведе информационни дни и срещи с българските кандидати съответно в Плевен, хотел „Ростов“, на 16 Февруари, във Велико Търново на 18 февруари х-л „Премиер“ и в Русе на 19 Февруари х-л „Космополитан“.

Координаторите на Световно образование – фирма „Интеграл” са консултант номер 1 областта на чуждестранното образование с 22 години опит.

Подробности за програмата и участниците е поместена в интернет на адрес: www.worldeducation.eu, където се извършва и регистрация на кандидатите.

За автора

Вашият коментар