Откриха класна стая „Конфуций” в ПУ

Денят на китайската култура премина при небивал интерес

Класна стая „Конфуций” към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ бе открита в рамките на Втория Ден на китайската култура във висшето училище. Тя е част от бързоразвиващата се мрежа на образователни центрове, спонсорирани от Ханбан и „Институт Конфуций“ – София и има за цел да популяризира изучаването на китайския език в България и да затвърди добрите българо-китайски взаимоотношения.

Ректорът на ПУ проф. д-р Запрян Козлуджов и директорът на Институт „Конфуций” г-жа Аксиния Колева прерязаха лентата на културния център. Официални гости на събитието бяха още директорът на Институт „Конфуций” – София от китайска страна, проф. Гъ Джъцян, представителят на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие – г-жа Катя Стайкова, деканът на Филологическия факултет проф. д.ф.н. Вера Маровска и зам.-деканите доц. д-р Надя Чернева, доц. д-р Елена Гетова и доц. д-р Борян Янев.

Проф. Козлуджов откри церемонията с благодарност към екипа на Институт „Конфуций” за активната им подкрепа. Той подчерта, че Пловдивският университет има история в изучаването на китайския език и култура и новооткритият център ще допринесе за по-нататъшното популяризиране на китаистиката. Ректорът благодари и на младите хора, проявили засилен интерес към събитието, и им пожела „На добър час!”.

Г-жа Аксиния Колева обяви, че Институт „Конфуций” има над 500 звена и над 1 000 класни стаи, а новооткритата такава в Пловдивския университет е мост за осъществяване на успешно българо-китайско сътрудничество.

Г-жа Катя Стайкова напомни, че градовете Пловдив и Шенжен са побратимени и вече са се завърнали първите трима студенти, завършили в Китай. Тя поздрави студентите и техните преподаватели и им пожела все повече китайски студенти да идват в Пловдив и все повече българи да имат възможността да учат в Китай.

Специален поздрав за гостите бяха изпълненията на децата от фолклорен танцов ансамбъл "Дилянка", а възпитаници на Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" представиха традиционни китайски танци с чадърче и лента.

Програмата на Деня на китайската култура продължи с празничен концерт, демонстрация на китайска чаена церемония, дегустация на традиционен азиатски чай, калиграфия и лекция по тайдзичюен и тайдзидзиен, водена от шъфу Багалев и неговите ученици от WingTsun школата му.

След успеха на първия Ден на китайската култура, станал факт през учебната 2014-2015 година, тази година още повече студенти и гости на университета успяха да се докоснат до невероятната култура на Поднебесната империя.

Вашият коментар