ПУ запълни 96% от държавния си прием

Почти 470 души са се записали за платено обучение, тепърва предстои да се проведе изпитът за специалността „Актьорство за драматичен театър“

За поредна година Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ успява да запълни почти изцяло акредитирания си държавен прием един месец преди началото на учебната 2018/2019 година. Заети са 96% или общо 3314 от обявените по държавна поръчка 3454 места в ПУ и неговите филиали.

Същевременно с това университетът е записал и 467 души в платена форма на обучение, като почти 350 от тях са избрали икономически специалности. Данните съобщи ректорът на висшето училище проф. д-р Запрян Козлуджов. 

Той уточни, че към момента незаети са 140 бройки, но все още не е минал изпитът за специалността „Актьорство за драматичен театър“, в която местата за прием са 15 и със сигурност ще се запълнят. Затова реално става дума 125 свободни места, които очакваме през следващите седмици да намалеят наполовина и заемането на местата по държавна поръчка да достигне 98%, коментира проф. д-р Запрян Козлуджов. 

Изпитът за „Актьорство за драматичен театър“ традиционно се провежда през м. септември в три кръга, разпределени в три последователни дни. Тази година обявените дати са 10, 11 и 12 септември, а до момента са подали документи около 40 кандидати. Очакваме броят на желаещите да се увеличи, защото от новата академична година режисьорът Теди Москов ще ръководи първокурсниците по „Актьорство за драматичен театър“, като самият той ще бъде в изпитната комисия на приемните изпити за специалността, уточни проф. Козлуджов.  

На фона на демографската криза, която през последните няколко години сериозно рефлектира върху запълването на местата във висшите училища, ПУ „Паисий Хилендарски“ запазва водещото си място сред държавните университети от класически тип. А Пловдивският университет е втори по големина и значимост в страната, коментира проф. Козлуджов.

Според него интересът на кандидат-студентите към ПУ „Паисий Хилендарски“ се запазва устойчив заради добре развитата инфраструктура: освен непрекъснатото откриване на нови лаборатории, компютърни зали и зали за нови форми на обучение, университетът вече разполага с нова Спортна зала и кампус, включващ 4 общежития, изградени за 4 години.

Спазваме и т. нар. академично приличие – дипломират се между 55 и 60% от студентите, което показва, че завършват тези, които имат потенциал, а не всички приети, обясни ректорът. Той припомни, че това е утвърден световен стандарт, който помага да не се обезценяват дипломите. „Пресяването“ се случва през първата и втората година на обучението, когато се изучават основополагащите дисциплини.

Вашият коментар