Ректорът на ПУ: Общежития като тризвезден хотел чакат бъдещите ни студенти

Конкуренцията за кандидат-студенти ще доведе до регулиране на броя на висшите училища в България в близките 5 години, заяви ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов.

Той сподели, че Пловдиският университет "Паисий Хилендарски" остава единственият държавен и от класически тип ВУЗ, който през последните години запълва акредитирания си прием до 98 – 100%. Същевременно с това 55-60 на сто от всички приети в ПУ „Паисий Хилендарски“ завършват докрай и успешно образованието си. Това е много добро съотношение на фона на резултатите в цялата страна, категоричен е проф. Козлуджов. Той сподели, че е правилно субсидията към университетите да се дават на базата на прием кандидат-студенти, а не на лицензирани ВУЗ-ве, защото някои от тях не могат да запълнят бройката, която са обявили за прием. 

Първият студентски комплекс от общежития, след демократичните промени вече успешно се изгражда, похвали се проф. Козлуджов. Изцяло готов е първият от четирите 7-етажни блока, като няма да се бърза за останалите сгради, за да може всичко да се приведе във вид готов за живеене до 1-ви Октомври.

Вторият корпус вече е в доста напреднал етап. Привилигировани ще бъдат най-добрите студенти на ПУ. "Това го съгласувахме със Студентски съвет и всички сме на едно мнение по този въпрос", сподели проф. Козлуджов.

Когато и четирите общежития бъдат построени и обзаведени, ще разполагаме с 640 места за възпитаниците си със супер ликсозни стаи и бани, разказа проф. Козлуджов. Той уточни че строителните дейности са на стойност 2,7 млн. лева, като от тях 2 млн. са предоставени от държавния бюджет. 

Сред останалите амбициозни проекти е пребазирането на Химическия факултет, за който ще се построи нова сграда, и освещаването на изградения вече, но все още неизографисан, храм „Св. Паисий Хилендарски“.

Такъв храм съществува единствено на територията на Стара Загора. "Горд съм с този малък храм, който е на площ 70 квадрата, а инвестицията за него е 57 хиляди лева, като всичко е на доброволни начела и спонсорство", допълни още ректорът на втория по големина университет в страната. 

Още за Кариерния ден в ПУ на 27-ми март /петък/ вижте ТУК

Вашият коментар