Ректорът на ПУ с награда за Деня на народните будители

Проф. д-р Запрян Козлуджов получи почетното звание заради приноса си като творец и литератор, вдъхновяващ преподавател и отдаден на работата си ръководител на образователна институция

Почетното звание „Следовник на народните будители“ бе присъдено на ректора на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов на церемония в Народна библиотека „Иван Вазов” в навечерието на 1 ноември. Отличието се връчва ежегодно от Сдружение  „Мемориал на духовността“ от 2002 г. насам.  Получават го видни пловдивски общественици и личности с принос към образованието, културата и духовността. 

„Искрено благодаря на организаторите – общо 8 организации заедно с основния иницатор Сдружение „Мемориал на духовността“, за моята номинация. За мен е изключително висока чест да се наредя сред емблематичните личности за Пловдив, получили това почетно звание. Приемам го като израз на признание към мен, а чрез мен – най-вече към институцията, която представлявам и на която посветих живота си“, заяви пред присъстващите проф. д-р Запрян Козлуджов. 

От 1980 г. животът му е свързан с Пловдивския университет. „Старая се наистина, според силите и възможностите си да работя по възрожденски за университета, както са го правили някогашните будители – „на ползу роду“,“, каза проф. Козлуджов. Той подчерта, че основна заслуга за развитието му като личност, преподавател, учен и творец проф. д-р Запрян Козлудов има семейството му и посвети наградата на своята майка, която според него най-точно може да бъде описана от стихотворението на Вазов „Майка ми“ – „…Ти ме роди, но ти ми даде и светлото, що в теб блещеше, ти и човека в мен създаде – ти два пъти ми майка беше!“ 

Още от самото начало на научната си работа – с дисертационния си труд и първите си две книги, Запрян Козлуджов прави впечатление на съсредоточен и много уравновесене изследовател с вкус към непреходните стойности на хуманитарната мисъл, потвърдиха инициаторите на номинацията. Достойнствата на трудовете му са органично свързани с достойнствата му и на университетски преподавател и  ръководител. Завидна е всеотдайността му към преподаването, образованието и отстояването на духовността и просветата. През 30-те си години като преподавател той е успял да привлече много млади хора в полето на хуманитарното образование.

От 2000 г. насам, в качеството си първо на заместник-ректор, а впоследствие и като ректор от 2011 г., проф. Козлуджов влага усилия в развиването на ПУ „Паисий Хилендарски“ като значима и просперираща образователна институция.

Наградата „Следовник на народните будители“ връчи Радка Колева, председател на Сдружение „Мемориал на духовността“. Приветствия към проф. Козлуджов отправиха областният управител Здравко Димитров, председателят на Комитет „Васил Левски“ доц. Кирчо Атанасов, зам.-кметът по дейност „Култура и туризъм“ в Община Пловдив Амелия Гешева, Ани Парсехян от Общински читалищен съвет.

Тази година Сдружение „Мемориал на духовността“ определи двама носители на званието „Следовник на народните будители“ и наред с проф. д-р Запрян Козлуджов бе награден и краеведът Димитър Райчев, автор на „Пловдивски справочник“ и „Пловдивски алманах“.

За автора

Вашият коментар