Трима студенти на ТУ със стипендии от Цюрих

Третокурсничката Евгения Ставрева от филиала на Техническия университет-София в Пловдив е отличена със стипендията “Юрген Дорман” на фирма АББ. Това вече е потвърдено от централата на компанията в Цюрих. Стипендията е в размер на 5860 лева, като отделно от това бъдещата инж. Ставрева получава и целева сума от 900 лева, с които да си закупи мощен компютър, необходим за следването й в специалността “Индустриален мениджмънт”.

За себе си отличната студентка разказа, че и двамата й родители са инженери, които са я подкрепяли при избора й на стаж в престижната електрическа компания край Раковски в Тракия индустриална зона. През целия месец август тя е стажант в отдел “Логистика” на предприятието. “Ще инвестирам цялата сума от стипендията в професионалното ми развитие. С нея ще подпомогна обучението ми в Техническия университет. Ще запиша различни квалификационни курсове, за да стана добър инженер. Стипендията включва безплатен курс по английски език и аз ще се възползвам от тази възможност, за да се изразявам по-точно в техническия английски.” – каза Евгения Ставрева. Третокурсничката от Техническия университет-София, филиал Пловдив оценява стажа си в АББ и от друга гледна точка. Сега вече зная по-добре на какво да обърна внимание в обучението си в университета и към кои дисциплини да се насоча. Смятам да акцентирам върху програмирането и инженеринга, защото смятам да започна работа в АББ като инженер-мениджър, сподели тя като оцени високо възможностите си за развитие именно в предприятието край Пловдив.

Други двама четвъртокурсници от специалността “Електроника” на Техническия университет-София, филиал Пловдив получават новата стипендия “АББ Талант”. Тя е в размер на 3000 лева и се дава “въз основа на качества, потенциал и академичен успех на студентите”. В момента и двамата стипендианти – Ерсин Сюлейман и Стефан Гърбев са на летен стаж в АББ. “За втора поредна година правя стаж във фирмата, като най-напред бях в отдел “Качество”, а сега съм в отдел “Инженеринг”.

Не зная защо точно мен са ме избрали, но съм доволен, защото това са средства, които ми дават спокойствие, че ще завърша учението си, без да имам финансови проблеми, а това е важно за цялото ни семейство. Ние живеем на село, което е близо до Кърджали и сега семейният бюджет няма да бъде толкова натоварен с моето следване.” – разказва отличникът Ерсин Сюлейман. Стефан Гърбев също има успех над 5,50 от следването си и е наясно как ще инвестира стипендията си. “На трите интервюто, през които преминах за стипендията, казах за себе си, че обичам да уча и че се опитвам да бъда прозорлив. За мен и моето семейство това е доста голяма сума, затова смятам да я използвам разумно, като си купя техника, за да експериментирам това, което уча.” – каза Стефан Гърбев. През месец август той е за втори път стажант в отдел “Електронна продукция на малки контактори” на АББ – Раковски и смята да кандидатства за работа в компанията след като завърши бакалавърската си степен.

 

 

 

 

Вашият коментар