Учен от УХТ сред българските „Нобели“ за 2014 година

Професор в Университета по хранителни технологии в Пловдив, но и първият гостуващ преподавател в Университета на Осака, в Япония. Ръководител на катедра „Биотехнологии“ в единствения по рода си ВУЗ у нас,  но и всяка година с лекции в Университета в Падуа.

150 научни публикации, 8 учебника, 650 цитирания на научните му трудове. Това е само част от работата, събрана в кратки цифри на тазгодишния носител на националните награди „Питагор“ в категорията „утвърден учен в техническите науки“ – проф. д.т.н. Алберт Кръстанов.

Министерството на образованието и науката връчи националните награди "Питагор" за високи постижения в науката за шести пореден път на церемония в София на 25 юни 2014.  Днес в началото на Академичен съвет в Университета по хранителни технологии,  ректорът на ВУЗ-а проф. д.т.н. Кольо Динков връчи напроф. Алберт Кръстанов специална грамота за принос и утвърждаване престижа на университета, както и парична награда.  Половин година след като отбеляза своя 60-годишен юбилей, ВУЗ-ът, вече има своя „Нобел“.

Ключовото участие на проф. Кръстанов в голям международен проект, свързан с разработването на революционно самопочистващо се покритие за крилата на самолетите, предизвика сериозен интерес у нас само преди половин година.

По идея на проф. Иван Гицов от САЩ, в неговата лаборатория в щатския университет в Ню Йорк, пловдивският учен от УХТ разработва изследвания в областта на ензимологията с основополатащ принос в теорията на тази наука.

Наградата на проф. Кръстанов, която е за цялостен принос като утвърден учен, но и за конкрететни постижения в периода 2011-2013 г. се свързва с работата му в областта на разработване на самопоочистващи се повърхности на базата на ензимите, което има изключително широк спектър на приложение. Такива повърхности могат да се правят не само при самолетите, но и при създаването на изкуствени клапи и стави за човешкия организъм, така че да не позволяват наслагване на кръв и други биологични отлагания.

Под ръководството на проф.  Кръстанов, който работи активно в областта на пробиотиците и пребиотиците е създадено предприятие.  Научни разработки на ръководителя на катедра „Биотехнологии“ в УХТ се включват активно в успешната битка с биоразграждането на сериозни токсични замърсители.

 

Вашият коментар