Утре отбелязваме 8-ми декември

Тази неделя студентите празнуват, а висшистите подсмърчат за “ония времена”.  8-ми декември – Празникът на студентите- един ден важен за поколения български  младежи, ден е изпълнен с много очаквания и веселба.

Студентският празник се чества официално от 1903 година насам, когато се е отбелязвал 15-тия юбилей на СУ “Св. Климент Охридски”. Така  датата става празник на всички студенти в България.”

Последвалите политически събития в страната стават причина тази дата да бъде отменяна (през 1944г.), заменяна (на 17 ноември) и възстановена (1962г.).

Студентският химн, използван още през 13-ти век, "Gaudeamus igitur " е с текст е написан от немския поет Киндлебен и мелодия от Я. Г. Гюнтер. Но,  нека да бъдем честни и обективни, едва ли много от днешните студенти знаят това, а и всъщност може би и не им трябва да го знаят.

И все пак това е празник на младостта, на тези млади хора, които винаги са най-будната част от обществото. Последните месеци показват, че и в България, а и в цяла Европа студентите се борят срещу несправедливостите.

 

За автора

Вашият коментар