Пътеводител на галактическия първокурсник

Студенсткият живот – най-вероятно всички ви повтарят, че това са най-хубавите години в живота на един човек – самостоятелност, свобода, нови запознанства и преживявания.

Много рядко обаче тези хора се впускат във проблемите,с които ще се сблъскате, особено първите няколко седмици от „новия ти живот“. Тези няколко съвета имат за цел да улеснят първите ви крачки във студентството.

Проучване

Преди да се гмурнете стремглаво напред, подгответе се. Когато подавате документи, проверявайте онлайн какво ви е нужно, за да си спестите евентуални проблеми и ненужни разходки до родния град.

Плануване

Разпределете времето си. Ако имате няколко задачи за един ден, преценете колко време е нужно за всяка от тях. Например: В първите дни на месеца изкарването на абонаментна карта за градския транспорт отнема много повече време.

Пътешестване

Къде трябва да отида? За колко време, ще стигна до Университета? Отделете един ден за „изследване“ и разучете маршрутите, които най-често ще преминавате – до магазин, до аптека, до Университета.В интернет и в повечето туристически центрове има карти на града, който ще ви спестят(поне в моя случай) часове в лутане по непознати улици и километри, пропътувани в грешната посока. Ако не сте сигурни – не се срамувайте, а попитайте.

Кулинария

Приспособете съдържанието на хладилникa си (ако имате такъв) към начина си на живот.  Продуктите с кратък срок на годност често се озовават в коша, след като сте прекарали цяла седмица във лекции, купони или просто сте решили, че ще закусите в близката закусвалня. Бурканите и храната, донесени от родителите ви, не са ви  враг, никой няма да ви гледа странно, напротив – най-вероятно мълчаливо ще ви завижда. Много често в студентските столове се сервират ястия, който надали ще приготвите сами по една или друга причина и то на ниски цени (мусака, таратор и т.н.).

Първите дни

Ново място, нов град, нови хора, по-малко приятели и познати лица, нова стая… Откъснати от безопасността на рутината, много студенти (особено преминаващи от по-малък в по-голям град) се чувстват заплашени и притиснати, сякаш са сами в огромното пространство на новия си град.

За всеки този период може да продължи различно – от часове, до дни, седмици. Най-доброто решение в случая е да излезете и опознаете града, да се запознаете с нови хора,  да поддържате връзка със старите си приятели, да сложите нещо от дома в новата си стая, да пиете кафе с новите си колеги.

За някои от съветите вече знаете, за някои просто не сте се досетили, а други са там за всеки случай. Използвайте добре първата си година като студент, научете нещо ново, опознайте нов човек, изживейте нещо неизпитвано до сега и най-важното: Успех!

За автора

Вашият коментар