Детската железница отново работи, след профилактика

Извършената бе профилактика на влакчето на детската железница „Знаме на мира“ и тунела предсрочно

Пловдивските улични художници, които не спират да разкрасяват града на тепетата, ще изрисуват и Детската железница в средата на май. Върху нея ще блеснат известни любими на децата герои.

От днес, 23-ти април (събота) за радост на своите малки и големи посетители влакчето ще работи съгласно разписание с лятно работно време: от сряда до неделя включително – 09:30 часа до 18:15 часа, с обедна почивка от 13:15 часа до 14:00 часа. Почивни дни на детската железница са понеделник и вторник. 

Цената на билета за всички възрасти: 1 лв.(Деца до 10 години пътуват задължително с придружител)

Детска железница "Знаме на мира" се намира в подножието на Младежки хълм. За първи път открита на 23/09/1979 г., железницата е истинска атракция както за децата, така и за техните родители, за жителите на града и посетителите му. Хиляди деца от Пловдив и околността пазят спомена за първото си качване на влак именно на Младежки хълм.

През 2007г. железницата е изцяло реконструирана, с което придобива настоящия си облик. Влакчето, съставено от локомотив и три вагона, започва пътуването си от гара Пионер, на която има перон, два коловоза и сфетофар. Продължителността на разходката е около 25 минути.

Създадени са множество атракции по цялото трасе, дълго около 2 км. Пътуването през живописния хълмист терен минава през мост, прелез с бариери и тунел, дълъг 50 метра. След излизането от тунела започва любимата част на много от малчуганите – естакада, дълга 125 м. под формата на цифрата 6. Не след дълго влакчето спира на гара Панорама. Там пътниците имат възможността да слязат, за да се полюбуват на спиращата дъха гледка от тепето и да направят снимки на града. След престоя влакчето се отправя обратно към гара Пионер. 

Съвсем наскоро гарата и заобикалящите я детски площадки бяха изцяло ремонтирани. На гара Пионер беше монтирана специална рампа, която направи влакчето достъпно и за деца с увреждания.

 

Вашият коментар