Георги Влайков: Да помагаш на хората безвъзмездно е истинско удоволствие

Говорим си с Георги Влайков два месеца след напускането му на Доброволно формирование „Пловдив“ – 112. Той и негови съмишленици създават нова структура в неправителствения сектор с името „Аварийно спасяване“ – Пловдив, с която ще продължат благородната дейност, с която са познати сред пловдивчани от дълги години.

Жоро, здравей! Да започнем така: успя ли да загърбиш разочарованието си от случилото се на 11 юни и последвалите събития?

Да, всичко е наред. Не сме влизали в конфликти с никого, всичко вече е изчистено и изговорено в директни разговори. Поддържаме добри отношения с колегите от общинското формирование и гледаме напред в бъдещето. Аз и мои съидейници стартираме на чисто с една нова организация в неправителствения  сектор, с която ще се стремим да помагаме по най-добрия начин в сферата на спасяване, на обучение и т.н.

Значи не си се отказал да се занимаваш с тази дейност, просто формата ще бъде нова?

Да, абсолютно. Може би сега ще наблегнем повече на отворените обучения, които ще са насочени към хора, които имат желание да дойдат, за да ги обучим на конкретни неща и да отговорим на въпросите им. Основно на нещата, свързани с първа помощ и пожарогасене, защото това са теми, които са част от ежедневието и биха могли да се случат на всеки човек. Целта ни е да се повдигне общото ниво на познание на хората за това какви действия да предприемат при екстремни ситуации.

Кой ще обучава тези хора и колко от тези, с които бяхте заедно в стария ти екип се присъединяват към новата формация?

За момента хората са общо седем. Имаше неверни писания в медиите, че едва ли не половината от доброволците в ДФ „Пловдив“ – 112 са напуснали, но това не е така. Извън тях имаме връзки с много хора, не само в Пловдив, с които поддържаме контакти и тепърва ще споделяме знания и опит.

Мислиш ли, че ще имате трудности в комуникацията си с общинските и държавни структури с оглед факта, че преди бяхте част от общинско звено, а сега вече ще бъдете независима организация?

Не, дори наскоро имахме среща с представители на Общината. Обсъдихме и изчистихме абсолютно всичко. И двете страни имаме доброто желание да продължим напред и да се развиваме. В момента дори колегите от общинското формирование имат обявен прием за набор на доброволци. Ние пък сме още в началото на новия си път. Подали сме документите за регистриране на доброволното формирование в националния регистър, но това е процедура, която ще отнеме време, което няма как да предвидим колко дълго ще бъде, тъй като в момента е отпускарски сезон, имаме и ковид, така че може да се проточи. В момента, в който това стане факт и сме с готова и изрядна документация, ние ще се представим пред обществото, съответно на Общината и на пожарната в Пловдив и ще им предложим нашето съдействие. В крайна сметка всички живеем в Пловдив и ние, ако стане нещо, ще имаме готовност да помогнем. Тук няма място за сърдене или някаква надпревара, защото ние се занимаваме с доброволчество в помощ на хората.

Откъде и как ще си набавите необходимото оборудване, за да започнете по-мащабна дейност?

За момента плановете ни са първо да оправим документалната и административна част. Варианти има, тъй като поддържаме контакти с няколко партньорски организации, с които можем да работим и които са заявили интерес. Мислим и по въпроса за съвместни проекти и обучения, чрез които да се осигури и екипировка.

По какъв начин може да бъде подпомогната вашата дейност?

Ние, като бъдеща неправителствена организация с нестопанска цел, може да получаваме дарения, може да участваме в проекти, както и да подсигуряваме с лекарска помощ и други необходими неща масови събития. В началото започваме с лични средства и финанси, но на този етап не са ни необходими много неща.

А кога и как ще може да се записват доброволци при вас?

Първо трябва да легализираме дейността си. Иначе процедурата е стандартна. Има набор от документи, включващи заявление за членство във формированието, медицинско, свидетелство за съдимост и т.н. След подаването на тези документи, доброволецът трябва да премине обучение при нас, за да може да стане реално част от екипа.

Къде ще провеждате самото обучение на кандидатите?

В момента проучваме въпроса за подходящо помещение, в което да провеждаме своите обучения. Вероятно в началото ще ползваме зали под наем, където да се събираме, да провеждаме лекции, както и да правим упражнения с екипировка. Искаме да направим нещата по правилния начин. Това ще стане постепенно, тъй като все още сме малко хора, а и всеки от нас е зает със своите служебни и лични ангажименти.

Каква е личната ти мотивация да се занимаваш с това?

Аз се занимавам от доста години с доброволчество и съм осъзнал, че когато имам умения и знания в дадена област, с които мога безвъзмездно да помогна на някой, го правя с удоволствие, дори го чувствам като нужда. Знам също, че много хора нямат тези познания, а е нужно не много, за да покажем на някого и да го обучим, за да може той да си повдигне самочувствието, да се чувства подготвен да реагира в ситуация, защото виждаме, че непрестанно се случват разни неща, за които никой не е подготвен. Едва ли ако преди година ме беше попитал дали ще се случи кризата с ковид, да има пропускателни пунктове и т.н., щях да ти кажа, че това е възможно. Виждаш какво става и по света, най-пресният пример е в Бейрут. Тези събития поставят въпроса готово ли е обществото да реагира адекватно на тях. Това е причината в началото да акцентираме малко повече на готовността на хората, съответно да правим повече обучения.

Истината е, че има много хора, на които това им е интересно, но нямат времето, което трябва да се отделя за последователно обучение в рамките на 2-3 или повече месеца. Няма как да искаме подобно нещо от тях, тъй като всеки има работа, семейство и ангажименти, но ако човек може да дойде поне веднъж в месеца за 2 часа, за да научи нещо ново или да опресни някакви знания, това пак ще бъде много голям плюс.

Как реагираха хората, при които ходихте, в самото начало на кризата с коронавируса?

Бяха малко изненадани. Може би не бяха очаквали толкова скоро или пък такъв тип помощ, но бяха много благодарни. Ние контактувахме предимно с по-възрастни хора, които бяха изпаднали в неочакваната ситуация да не могат да излизат от къщите си, а техните близки, живеещи на други места из страната, да срещат трудности да им бъдат в помощ заради разстоянията и  КПП-тата, които бяха изградени в определен момент.

Как реално работите? Някъде става пожар или наводнение, какво правите вие?

Първо се прави план за взаимодействие, който се съгласува с пожарната, Общината и т.н. Ние предоставяме статистическа информация на пожарната, в която им казваме с какво можем да им бъдем полезни в даден момент – хора, екипировка, помощни инструменти, превозни средства, съответно контакти с нас, за да могат да се свържат във всеки един момент, когато това е необходимо.

Истината е, че все още при бедствия в по-труднодостъпни райони, като горски пожари, просто е необходим по-голям човешки ресурс. А ако си представите как има голям пожар в такава местност и към него са се насочили примерно 10 пожарни коли, тогава града остава с намален ресурс за покриване на евентуално възникнали други бедствия.

Това е и целта на доброволството. Ние ги подпомагаме в такива ситуации. Ние не сме хората на първа линия. По-скоро извършваме дейности, които те ни възлагат директно и които биха им помогнали в битката с бедствието.

Представете си дори най-елементарната на пръв поглед ситуация. На някой му е необходима допълнителна или резервна екипировка и инструменти, докато гаси пожар, а специализираният автомобил е на близо час път от мястото, поради невъзможност да стигне до мястото на инцидента. В такъв момент дори бързото доставяне на подобни неща, включително храна и вода, е огромна помощ за огнеборците.

Когато говорим за по-сериозни инциденти, тогава помагаме само с поддържащи дейности, тъй като хората, които рискуват живота си, за да се справят със ситуацията, разполагат със специално оборудване за високорискова работа. Но дори в такава ситуация, ние отново можем да бъдем полезни.

А как гледат на вас пожарникарите? Благодарни ли са ви?

Преди няколко години, когато започнахме да даваме съвместни дежурства, имаше някакво неясно отношение към нас, тъй като ние бяхме първите външни хора, с които те се срещаха в работна среда и дори имаше такива, които ни възприемаха като едва ли не някакъв вид конкуренция. Отне известно време, докато разберат, че ние отиваме просто да помогнем и смея да кажа, че в момента има много положително отношение към нас. Пожарникарите разбраха, че можем да бъдем полезни и че отиваме с тях, за да ги слушаме от какво имат нужда и да помагаме. Така мисленето на хората в системата се промени и те осъзнаха плюсовете на това да има подобни формирования.

Мислиш ли, че е добра идея образователната ни система да въведе хора като вас в училищата, за да може подрастващите да се запознаят с благородната ви дейност, а и по този начин да си намерите бъдещи съмишленици?

Определено мисля, че е добра идея, защото в момента тези функции са вменени отчасти на пожарната. Това означава, че има хора, на които им е вменено задължението да ходят по училища, да влизат в часовете, за да запознават учениците с различни мерки и т.н., но те просто няма достатъчен човешки ресурс.

Ние имаме много голямо желание, а и през годините сме водили уроци за деца, като с правилния подход сме установили, че подрастващите имат много голям интерес към нашата дейност. Когато им разкажеш за храбростта на огнеборците, за начините за оказване на първа помощ, за водолази, за лодки, за въжета и спасителни акции, на тях това им е много интересно. Смятам, че трябва да се измисли някаква система, в която да може тези знания и опит, които ние имаме, да влязат в училищата.

Сигурно аз не бих бил толкова добър преподавател, колкото един пожарникар професионалист, завършил академията на МВР с 20 години опит, но реално нещата, които мога да кажа и да покажа на децата ще са абсолютно адекватни и полезни за тях. Как да реагират, ако техен съученик падне или се удари, ако някой запали нещо в училището и т.н.

Тези практики отдавна са работещи в западна Европа. Там учениците имат определени дни, в които по техен избор посещават различен тип лекции. Ще бъде много добре това да се взаимства, защото този тип обучения дават реални умения за живота.

Вашият коментар