Христо Йоцов за котките на джаза и джаза на котките

„В днешно време почти всички неща понамирисват. Изкуствата не винаги остават верни на високо художествено ниво“, споделя именитият джазмен

"Джазът не е мъртъв, просто понамирисва". Е, да, може би джазът е имал своя спад в световната сцена, но сега се въздига от пепелта като феникс… или по-точно като котка. Защо пък котка, ще питате? Ами защото котките са еквивалентът на тази така любима музика. Пъргави като струните на китарите и игриви като фразите на саксофона. Елегантни като клавишите на пианото и мистериозни като нощните клубове, в които джазът се чувства у дома си. Обгърнат от димна завеса и вкуса на кехлибарена напитка.

Между другото, подобен клуб в Пловдив е Bee Bop Café, чиято главна цел е да приютява именно тези нощни създания – джазмените, почитателите им и котките. На 20-ти юни ще отвори врати за още едни котараци, но не улични (макар че нямаме нищо против и тях), а за утвърдени такива. Това са Христо Йоцов и неговият квартет, включващ още Любо Цанев, Арнау Гарофе Фарас и Димитър Карамфилов. Броени дни преди събитието, разговаряме с Христо Йоцов за всичко що е джаз. Ето какво сподели той за медията ни.

– Разкажете ни за музикалния проект “Jazz Cats”. За изпълнителите, които сте събрали, за идеята и развитието му.

Проектът е създаден в края на 2016 година. Конкретният повод е появата на испанския саксофонист Арнау Гарофе Фарас на българска сцена. Първоначалният вариант бе клубен проект, базиран на стила bee bop. Скоро се разви в концертно – фестивален и през 2017-та това доведе до издаване на първия албум “Jazz Cats“, изцяло с моя оригинална музика.

– Едва преди три месеца излезе и продължението “Jazz Cats 2”.

След множество концерти в клубове и на фестивали в страната и концерт в родния град на Арнау – Барселона, както и поради изчерпване на първия албум, се стигна до издаване на “Jazz Cats 2” в началото на тази година. Разликата от първия е по – фюжън характерът на музиката, която пак е изцяло моя.

– А защо именно котки?

Защо CATS? От една страна, това е обичайно обръщение между джазовите музиканти със значение ниво и респект, от друга – моето лично отношение към тези удивителни създания, с които съжителствам от години и техните нрави и характер, напълно аналогични с човешките.

Затова и пиесите в двата албума носят котешки имена – Angry, Smart, Happy, Mystycal Cats и т.н.

– Арнау Гарофе Фарас е от Испания. Как се чувства на българска почва?

За своите 3 години в България, Арнау се интегрира изцяло в музикалния живот и свири активно в много проекти, включително и в Биг бенда на БНР. Вече говори български, обича ракия и с присъствието си обогати много българската джаз сцена. Другите две котки са Любо Цанев – пиано и Димитър Карамфилов – контрабас – музиканти с изключително присъствие и талант.

                              

– Цялото Ви семейство е изпълнено с музиканти. От къде идва тази огромна любов към музиката?

Израснах в семейство на музиканти и за мен музиката е в истинския смисъл призвание и същност на живота ми – като изпълнител, композитор, аранжор, продуцент и преподавател.

– Какво да очакват почитателите на джаза на концерта Ви в Пловдив на 20-ти юни, освен много джаз, разбира се?

На 20-ти юни ще представим новия албум в Bee Bop Cafe и както винаги очаквам с нетърпение срещата с очарователната пловдивска публика. Още повече, че първият албум беше много добре приет на Пловдив джаз фест през 2017 година. Очаква ни преживяване с много енергия, импровизация, мощен ритъм и много емоция – гарантирам го!

– Предстоят Ви ангажименти и извън България. Кои ще са следващите Ви спирки и с какви очаквания сте от чуждестранните меломани?

От скоро проектът “Jazz Cats” е в каталога на американската компания Music Works International, така че съм оптимист за развитието на „котките“. Предстоят концерти на фестивали в Бургас, Банско, Хасково, Клуш (Румъния) и множество концерти, а догодина – ще видим… Според досегашните ни концерти в чужбина – в Барселона и Букурещ, публиката приема програмата много добре, а и досегашният ми дългогодишен опит по света гарантира успеха.

– А какво е нивото на джаза у нас, в България? Цени ли се толкова, колкото заслужава?

За щастие, в последните години има сериозен подем сред джазовите среди в България – много музиканти, предимно млади, клубове, фестивали, гостуващи артисти, все неща, които ме карат да съм оптимист.

Разбира се, джазът не е поп стил и слава Богу, че е така, защото това дава свободата да бъдем независими и да правим музиката, която обичаме.

– Франк Запа е казал: „Джазът не е мъртъв, просто понамирисва“. Какво е вашето тълкуване на тази прословута фраза?

Да, Франк Запа казва, че джазът е хубаво нещо, ама намирисва… Е, когато го е казал, тази музика е в период на лутане за нови посоки, които не винаги са се харесвали на публиката. А в днешно време почти всички неща понамирисват. Изкуствата, в стремежа да продават „продукти“, не винаги остават верни на високо художествено ниво. И така, очакваме ви на “Jazz Cats” на 20-ти юни в Bee Bop Cafe. Турнето се осъществява с финансоваta подкрепа от фондация „Америка за България“, „Арт офис“.

Вашият коментар