Кристиан Танев – най-известният пловдивски влогър (ВИДЕО)

Феноменът влогърство е нещо сравнително ново за България, но учениците са луди по него 

Когато българинът чуе думата влогър, в съзнанието му изскача образът на най-известния български влогър – Емил Конрад. Но тази нова култура далеч не почва и не завършва с него. В страната и под тепетата има няколко талантливи и известни младежи, които развиват новите медии по свой начин и то доста успешно. Ето няколко интересни факта от кухнята на влог културата: 

  1. Разликата между влогър и блогър: Блогърите са хора, които пишат. Те си създават нещо като онлайн дневници (блог), в които споделят неща на най-различна тематика (пътувания, впечатления от дадена мода, лично творчество и т.н.). Влогърите, от своя страна, правят това под формата на видеa. Като тези видеа могат да показват и скечове и актьорска игра. 
     
  2. Разликата между влогър и ютубър: Макар терминът влогър да се е наложил в масовата употреба, като влогър се определя само човекът, който прави ежедневни влогове, разказва всеки ден за преживяванията си и нещата, които го вълнуват. Онези, които не качват клипове всекидневно, и чиито клипове клонят по-скоро към скечове, предпочитат термина ютубър.
  3. Не е вярно, че влог културата е само за деца. Има много ютубъри, които се опитват да изпратят важни послания към хората или да изразят мнение за наболял въпрос в обществото. Пример за това у нас е клипът на ютубъра Крис Захариев – „България струва“, гледан над 66 000 пъти, а на Запад – клиповете на Erin Janus, посветени главно на месната индустрия, със стотици хиляди гледания.
  4. Влогърите/ютубърите невинаги са тийнейджъри и невинаги работят сами. Eh Bee Family е познато на мнозина семейство ютубъри, което снима заедно видеата си. Едва седем хиляди души ги делят от завидния брой на милион и петстотин хиляди  субскрайбъри. А любимци на много българи са и симпатягите от „Типично“.
  5. Влогърството може да бъде бъдещето на днешната телевизия. Все по-често на ютубърите се предлага възнаграждение ако рекламират даден продукт в клиповете си, ако участват в някое предаване или кампания. Това не е случайно. Не малко от ютубърите на Запад се радват на по-голяма публика от много ТВ-предавания и тази тенденция  достига и до нас. Засиленият интерес на телевизиите към ютубърите се доказва и от премиерата на първия български уеб сериал за тийнейджъри с професионални актьори „Не така, брат”(първия български уеб сериал с непрофесионални актьори е „Типично“). 

Дори и най-големия „хейтър“ не може да отрече, че трябва да сме поне малко благодарни на ютубърите за едно – дарителски акции. Кристиан Танев многократно е организирал фен срещи с входна такса за благотворителна цел. Последната такава беше в помощ на Ники в club Fabric. Голямата публичност на ютубърите им позволява да разпространяват и много добри инициативи, не го забравяйте!

Mediacafe се срещна с пловдивския ютубър Кристиан Танев, за да ни разкаже повече за влог културата. Историята около него е много интересна. Крис не завършва Френската гимназия в Пловдив, прекъсва обучението си в 12-ти клас, но споделя пред нас, че за него не е проблем да си вземе дипломата, когато си поиска.

"Изпитите са толкова елементарни, че и без учене успях да си взема матурите. Просто не ми е интересно в момента. Миналата година исках да работя и да насоча вниманието си към ютубърството и промотирането му по различни канали. Изкарвам добри пари и това ми харесва в момента", споделя най-известният пловдивски влогър. От него научихме, че наистина влогърското поприще се свързва с една богата обща култура, започваща от доброто познание на историята и стигаща до бар културата.

Интервюто се проведе в емблематичния за града под тепатата бар „No sense“, където Крис в момента работи като барман. Към разговора ни с него се присъедини и управителят на клуба Сашо, а двамата ни разказат за бъдещите си проекти, за бар културата, за това как се експериментира зад бара и как хората трябва да уважават това, което пият, а не просто да се наливат с водка. Ако искате да научите повече за това как скоро може би ще можете да пиете новаторски коктейли и да се забавлявате в компанията на влогъри, изгледайте интервюто на mediacafe и Таня Даскалова.

За автора

Вашият коментар