Манол Пейков: Изглежда някои не харесват да има различни мнения

Тази сутрин стана ясно, че Манол Пейков – един от малкото останали културни оператори във Фондация "Пловдив 2019" е изключен от Управителния съвет. Издателят и преводач коментира отстраняването си пред екипа на mediacafe малко след като научи новината. Видно собственик на голямата издателска къща "Жанет 45" бе обиден и огорчен, но в типично свой стил не показа емоцията си, даже напротив – в разговора си с нас търсеше логиката в действията на хората, които вършат подобни действия. За съжаление тя трудно може да бъде различна от политическия контекст, какъвто е обгърнато управлението на „Пловдив 2019“ и за който ние говорим от толкова много време.  

Манол е предложил да помогне при издаването на задълбочено проучване на общността в Столипиново по проекта Махала като издаде изданието напълно за своя сметка, идеята която е негова. Самият проект Махала е един от водещите в проекта ни за Европейска столица на културата, като впечатли изключително журито през 2014-та година, а и в последващите доклади е единственият, който получава някакво развитие и относително добра оценка.

"Няма никаква логика в моeто освобождаване. Даже ако се бяха постарали и измислили друга причина от сорта, че съм съм се събудил накриво щеше да е по-правдоподобно. Не виждам никаква обективна причина за отстраняването ми. Действията ми да издадем нова книга за проект наПловдив 2019 бяха изцяло в полза на града и кандидатурата, а не обратното. С това аз, семейството ми и издателството помагаме повече отколкото да вредим, така че тези доводи, които чух са налуднечави", коментира Пейков.

Той добави още: „В Пловдив хората са с различни интереси и нагласи. Всеки вижда развитието на града по-различен начин, но това никога не е било проблем да си казваме нещата както са с истинските им имена и в очите. За съжаление това не се харесва на други. Всички знаем, че комуникацията в УС не е от най-добрата и на мен в началото не ми бе лесно да бъда тук. Просто вярвах в бъдещето на града и това, че Европейска столица на културата може да промени града и хората.“

Манол Пейков вярва, че във фондацията има кадърни и можещи хора, които милеят за града и които са над политическите пристрастия. „Вярвам в тези хора и че те ще успеят да довършат нещата, по които работим. През последните години се сработихме и синхронизирахме добре, беше ни трудно, но в крайна сметка виждам светлина в тунела“

„Самият аз отделях от собственото си време, това на семейството ми и работните ангажименти, за да давам каквото мога за Пловдив 2019. Чувствам се ощетен съм, тъй като сме едни от основните културни оператори в града, а това че съм в УС не ни дава право да развиваме проектите си за Европейска столица на културата. Разполагаме с най-модерната печатница за подобни материали и все пак съм се съобразявал, че не мога да печеля от това да печатам материали и въпреки това предлагам това да се случва безплатно.“, коментира Пейков.

Манол Пейков сподели мнението си и за работата на антропологичиня екип по проекта „Махала“, чиито труд той можеше да издаде безвъзмездно, ако не бе уволнен. „Проучването е уникално и страшно любопитно. Трябва да види бял свят извън чисто научните среди. Предложих да направя продукт, нещо смислено, да му дам живот, за собствена сметка. Това е. А не проучването да се раздава само на партньори като не излезе извън тях.  Искам то да стигне до по-широк кръг от хора. Тъй като Столипиново е част от Пловдив, а не е зоопарк, ограден с телена мрежа. Ромската тема бе една от най-важните за журито. Затова бях готов да дам собствен ресурс за издаването на въпросната книга, сподели издателят“.

След спечелването на титлата проектът Махала е един от малкото, по които все още се работи, но изглежда и неговото бъдеще е застрашено. Почти всички останали проекти бяха спряни – трудът на Колектив Кино Космос за спасяване на сградата и включването ѝ в програмата за Европейска столица на културата засега среща сериозна съпротива в общината; Биеналето за съвременно изкуство и проектът за съживяване на остров Адата чрез неинвазивни леки конструкции, в които артисти да „основат“ своя държава – проекти, с основно участие на сдружение „Изкуство днес“ също са запорирани; нерадостната съдба на Тютюневите складове пък е международно известна. Така пред пловдивската Европейска столица на културата почти не остава никаква перспектива да сбъдне който и да е от големите и смислени проекти в Апликационната книга.

Вашият коментар