Михаела Каменова: Да си художник не е просто професия, това е начин на живот

Михаела Каменова е сред участниците в предстоящото издание на Националните есенни изложби в Пловдив „Места до поискване”, което започва на 1 септември в Стария град. През годините изучава специалност „живопис” в НУИИ „Илия Петров”, а висшето си образование завършва в Националната художествена академия, където е доктор по изуствознание и изобразителни изкуства по специалността „метал”. Михаела Каменова е носител на множество награди, като през годините е представяла както свои самостоятелни изложби, така и е взимала участие в редица научни конференции и симпозиуми. От 2019 година е хоноруван преподавател в Националната художествена академия.

Какво ще представите на Националните есенни изложби в Пловдив?

Ще представя серия скулптури, изработени специално за Националните есенни изложби в Пловдив. Творбите, които ще бъдат изложени в двора на КЪЩА МЕКСИКАНСКО ИЗКУСТВО са седем на брой. Изработени са от стомана (желязо), в част от композициите участва и камък (гранит). Скулптурите са моя интерпретация на пейзажи или триизмерни метални „картини“, идея която от дълго време искам да реализирам. Когато разбрах тазгодишната тема „Места до поискване“, първата ми асоциация беше полета, скали, най-общо казано широки пространства. Опитах се да пресъздам настроението, което предизвикват тези места, отражението и въздействието им чрез абстрактни композиции. Част от детайлите, които съм използвала присъстват и в други мои творби от последните години.

Може ли металът да говори?

Разбира се, претворен и обработен съобразно идеите на автора, металът става способ за изразяване. Произведенията на изкуството въздействат върху зрителя чрез образите, създадени от твореца. Именно тези материализации се явяват като посредник между реалния свят на наблюдаващия и вътрешния свят на художника.Ако погледнем исторически развитието на скулптурата през годините, тя винаги е била начин за изобразяване на природата, човешкото и божественото, способ за въплъщаване с цел пропагандиране на различни идеи, било то политически, духовни или чисто философски. В повечето случаи, материята от която се реализират скулптурните произведения, е в пряка връзка със съдържанието, което носят. Металът е един от трайните материали за създаване на скулптура и един от най-разпространените, примерите в световен мащаб, както и в България са много.

Кое ви вдъхновява за нови проекти?

Да си художник не е просто професия, това е начин на живот. Вдъхновението може да бъде провокирано от всичко, понякога от много съществени житейски събития, друг път от на пръв поглед маловажни неща. Желанието за създаване на нови произведения и работата по нови проекти е вътрешна потребност.

Какво е посланието в творбите ви?

Зависи от нещата, които ме вълнуват в дадения момент. Специално в тази серия скулптури, която представям по време на есенните изложби, целя да предам на зрителя настроение, някаква емоция. Надявам се тези творби да предизвикат реакция директно, както на визуални, така и на тактилни усещания, като оставям отворена тема за разсъждения.

Как виждате развитието на съвременното българско изкуство?

Живеем в динамични времена, трудно е да се проследяват всички събития свързани със изкуството, още по трудно е да се говори за съвременно изкуство, поради факта че няма дистанция на времето. Смятам, че българското изкуство се развива, има много талантливи автори от различни поколения, които създават нови и интересни произведения.

Какво е отношението ви към Националните есенни изложби в Пловдив?

Националните есенни изложби в Пловдив са важно събитие с дългогодишна традиция. В рамките на този форум са участвали много значими автори, а напоследък се дава шанс и на млади творци, това е от голямо значение за връзката между поколенията. Изложбите в пространствата на историческите сгради в стария град са разнообразни, представят се различни жанрове на изкуството, именно за това подобни събития са ценни.

Вашият коментар