Милен Миленов – момчето, което не спира да играе и да мечтае

От една година в Пловдив "Айляшка задруга" събира всеки месец феновете на настолните игри

Какво провокира група млади хора да създадат клуб по настолни игри? Къде са трудностите, които срещат и какви са амбициите им за развитието и създаването на глобална екосистемата, под тепетата разговаряме с главния виновник Милен Миленов.  

Той е един от онези младежи под тепетата, които не спират да търсят себе си. Завършил е Пловдивският университет специалност "Социална антропология:, част от силната младежка организация Национален Младежки Форум преди година Милен създава клуб за Настолни игри, който прераства в малка мания за мнозина млади хора. Днес той е амбициран да създаде голям фестивал, който да превърне в традиция. Ще успее ли, преценете сами като се запознаете с него от следващите редове:

"Всичко започна след идея на екипа на Младежко Сдружение за Мир и Развитие на Балканите (МСМРБ) свързана с МИКЦ МладежCO. Една от заложените от нас дейности бе вечери с настолни игри, за които бяхме предвидили бюджет, в който се включваха настолни игри като реквизит, защото не могат да се правят вечери с игри…без игри. След спечелването на проекта разбрахме, че бюджетът ни е подменен и исканото финансиране не съществува в него, т.е. игрите ни бяха орязани. Въпреки това, решихме да започнем с такива събирания, поради личната страст към настолните игри.

Първото публично събитие, което организирах беше през месец февруари 2017-та година, в уички бар СадънкЪ. Очаквано, събирането беше крайно разочароващо, защото дойдоха само няколко мои приятели, двама непознати и една компания, която така или иначе се събира да играе в техния офис. Сбора от събралите се хора и наличието на 3-те игри, които донесох от личната си колекция може да се опише като… провал.

Изпитвах трудности и започнах да се чудя какво пропускам. Какво не правех както трябва? С малка помощ стигнах до извода, че или събитието не е достатъчно привлекателно, или не го разпространявам достатъчно. В това отношение, се опитвах да правя максимално младежки описания на събитията и станахме част от фестивалната програма на „Капана Е!“, което осигури голяма част случайните посетители. Част от тези „случайни“ посетители се оказаха хората, с които сега всеки месец правим общностни събирания на (не)играещите настолни игри в града (и не само в града – надявам се). Хора, които могат да се считат като идеолозите на клуба ни „Айляшката задруга“. Това беше и предпоставката за общите ни усилия в бъдеще – общата визия, идея, която ни движи, а именно развитие на и участие в общност на настолните игри. 

Клубът започна да функционира като част от МИКЦ „МладежCo”, но се наблюдаваше голямо объркване сред незапознатите с проектната дейност и организацията, които мислеха, че МИКЦ е организацията. Окончателно клубът може да се разглежда (чисто формално), като част от МСМРБ, поради характера на нашата дейност, която е от една страна създаване на такъв тип младежки пространства.

Като казвам клуб, имам предвид интернет общност, обединена във фейсбук група, където общуваме. С увеличаване на „случайни“ посетители, които в последствие се оказаха част от общността, ни се наложи да напуснем СандъкЪ и поради липсата на възможности ни се наложи да търсим различни места всеки месец. В крайна сметка и за най-дълъг период вече се помещаваме в Детски център „Пимпа“ в Тракия, където направихме може би около 5 събирания, включително и турнир по Катан. 

Не искаме да се ограничаваме с едно място, защото осъзнаваме, че различните пространства предлагат различен тип удобства и възможности. В този смисъл оставаме отворени към покана, ако някой има визия за случване на събитие или има „терена“, както се казва, а се нуждае от събитие.  

Това е моментът да отбележа, че някои от идеолозите на Айляшката задруга са замисляли създаването на такава общност от дълго време, но преди това са изградили платформа (сайт), което им отнема малко повече време. Естествено, започнахме да си сътрудничим и самия аз вече не знам дали мога да се определя, само като част от Айляшката задруга…Чувствам същата принадлежност и към Rise of dice.

Шизофренията се обажда, когато трябва да отговоря на въпроса за моята принадлежност към конкретна общност. Може малко или много да клоня към задругата, защото сега „Възходът на зара“ ми звучи повече като кампания или конкретен резултат, който можем да преследваме. От друга страна, заедно с прекрасните хора, с които се срещнахме ни се искаше да създадем усещане за единност и уют, място, на което се чувстваш като у дома си (макар и в интернет). Айляшка, не само защото се идентифицираме с Пловдив, но и за да напомня в какво състояние на духа бихме искали да съществуваме. Общност, която предпочита комфорта на живия контакт с другите. И в същото време поддържа принципа на доброволно участие и отвореност, отвореност към своите несъвършенства и актуализиране. Може би с ултимативната мечта за случване на (младежко) физическо пространство, което да създава условия на уют и сигурност, без да изключва забавленията! 

Все пак, ако трябва да определя отношенията между Rise of dice и Айляшката задруга, то метафорично могат да бъдат разглеждане като близнаци, които външно са си лика – прилика, но вътре в себе си се допълват един друг. 

Освен месечните ни събирания, решихме да си направим Фестивал, на които да почетем настолните игри като готина идея за прекарване на свободното време по забавен и интерактивен начин, и в същото време учейки, за себе си, за другите и най-вече за света на играта. Целта ни е да съберем хора, които играят настолни игри и такива, които биха искали да започнат (дори тези, които не биха искали да играят, също са добре дошли – ще има обяснение на игрите на място). Всеки желаещ може да се включи във фестивала като ни запознае с интересна игра по негов избор. Фестивалът е добра възможност от една страна да пробваш игра по твой избор и вкус и от друга – да намериш компания, за такива които имаш, но рядко успяваш да играеш. 

С това събиране може би демонстрираме отвореността на общността или … просто искаме да се забавляваме!"

Повече за клуба по настолни игри – в групата ТУК

За автора

Вашият коментар