Милен Русков: „Възвишение отразява духа на времето“ (ВИДЕО)

Излязъл през 2011 година за кратко време романът на Милен Русков – "Възвишение" стана една от най-обичаните български книги

Безкрайно смешният и мъдър разказ за българското Възраждане стана задължителна книга в библиотеките на млади и стари. Възвишение опитва да разрови сърцевината на новия човек на "револуцията"  и там намира невероятно много учудване пред света, искреност, колебание и несравним чар. Всичко това заедно изгражда светът на Възвишение. 

Свят, който шест години след премиерата на романа режисьорът Виктор Божинов екранизира, за да му позволи да достигне чрез езика на киното до още по-голям брой публика.

Писателят Милен Русков, който само преди броени дни бе удстоен с националната литературна награда "Елиас Канети" сподели впечатленията си от филма "Възвишение" веднага след предпримиерата в Пловдив на 6-ти неомври. 

"Харесвам много начинът, по който режисьора Виктор Божинов подбра моментите и успя да го събере в два часа и двадесет минути. Филмът предава много добре усещането за епохата. Батални сцени няма и в книгата, цялата история е интимна, неслучайно разказана от първо лице, главният герой разказва и така и трябва да бъде", сподели авторът на романа Милен Русков веднага след края на премиерата в Пловдив. 

"Драмата на българското Възраждане трябва да бъде разказана през нечий опит и гледна точка. Ние не целим да покажем всичко, защото това не е историческа книга. Трябва да се хване духа на времето, субективно, един герой да придобие лично впечатления срещайки се с едни и други хора. Тази субективна история в същото време е много обективна, тя става представителна"

"Във филма виждам посланието на книгата. Характерите на персонажите днес са същите, които и днес са същите. Ако се загледаш в тях, стига да ги познаваш добре, може видиш всеки ден около теб. Мястото е същото, много други неща си приличат с онова време"

Чуйте какво сподели още Милен Русков от видеото:

Какво споделиха актьорите за "Възвишение" може да видите от видеото ТУК

Повече за театралната постановка на Драматичния театър може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар