Никола Сивков: Пет елхи ще греят по време на Коледното градче в Капана

Тази година ще опитаме здравословни коледни сладкиши, ще получим подаръци от Дядо Коледа и ще се насладим на новата арт инсталация в квартала на творческите индустрии
 
Наближава коледното издание на колоритния Капана фест, а с него се подготвяме за много зимни изненади. За поредна година кварталът на творческите индустрии и занаяти „Капана“ ще се превърне в притегателна сила за изживявания, изпълнени с празнично настроение и събития за цялото семейство или за компании. Тази зима фестивалът ще се проведе от 21-ви до 25-ти декември и отново ще съчетае в себе си базар, на който може да откриете всякакви крафт изработки, концерти и инициативи. 
 
Дни преди началото се свързахме с Никола Сивков – организатор на Капана фест, за да ни разкаже по-подробно какво да очакваме по Коледа и на какво можем да се насладим в петте дена на фестивала.
 
Здравей, Никола. Кажи ни първо на какво ще се насладят пловдивчани и гостите на града на Коледа в Капана 2018.
 
На първо място, на страхотна украса. По принцип, обогатяваме и увеличаваме украсата с всяко следващо издание на Коледа в Капана. Този път ще имаме цели 5 елхи и много, много километри висящи гирлянди. Може би, тук е мястото да отправя молба към всички посетители на събитието от името на целия екип – нека този път изпратим коледните празници с повече играчки по елхите в Капана, а не с по-малко от тези, с които сме започнали. За да има какво да ни радва и догодина, когато ще сме граждани на Европейската столица на културата.
 
Освен украсата, ни очаква Празнична сцена, Голям авторски базар, Базар за храни и напитки, Базар за грамофонни плочи My Vinyl (само на 21.12) и много изненади. 
 
 
Програмата както винаги се разделя на няколко фактора – културни мероприятия, заведения, спорт на открито и музикална сцена. Кои ще са групите и изпълнителите, които ще радват слуха ни тази зима?
 
Всяка вечер, с изключение на коледната, имаме по две изпълнения, като първото е от 19:00 часа, а второто от 20:00 часа.
 
В петък (21.12) започваме с Le’Push и продължаваме партито с легендата DJ Skill. В събота ще се радваме на Jimmy’s Band и Blues Traffic, в неделя се изстрелваме в космоса с Керана и Космонавтите, последвани отново от DJ Skill, а във вторник ще закрием подобаващо с последната ни музикална находка Compact Voices и за финал – Ейми Уайнхаус трибют с любимата ни Едит Унджиян. 
 
На 23-ти и 24-ти ще имаме дневна музикална програма и съм сигурен, че страхотните деца и млади хора на Пловдив ще създадат неповторимо коледно настроение. 
 
Как подбрахте артистите?
 
Търсехме български некомерсиални артисти, които наистина впечатляват с живите си изпълнения. Подборът им е дело, както обикновено, на Иван Неделев, който има изключително широк поглед над музикалните явления в България, а и не само. Част от тях са участвали и преди на сцената на Капана Фест и сме сигурни, че ще имат какво да ни покажат отново. 
 
Какво сте подготвили за най-малките гости на фестивала?
 
Магия, разбира се. Освен, че от 23-ти до 25-ти ще могат да се срещнат с Дядо Коледа и Снежанка, които им носят подаръци от нашите спонсори, на много места в Капана ще ги очакват чудни уъркшопи и изненади. 
 
 
Разкажи ни за базара на храната. Ще можем ли да опитаме коледни кулинарни изкушения?
 
Тази Коледа ще зарадваме посетителите с  12 щанда, разположени на ул. "Христо Дюкмеджиев", на които ще открият вкусни и внимателно подбрани храни и напитки. Залагаме както винаги на вкусното и здравословното и ще предложим изкусителен микс от пчелни продукти, ядки и зеленчуци, претворени в неочаквани продукти. Разбира се, ще има и коледни сладкиши, и греяно вино, и още много, много сгряващи тялото и душата вкусотии. 
 
Готвите ли нова идея в това издание, която не е била осъществявана преди?
 
Нито едно от нашите събития не минава без специална арт инсталация, която винаги е различна. Ще я има и този път, но няма да развалям изненадата.
 
Какво настроение, според теб, носят коледните празници в колоритен квартал като „Капана“? 
 
Много преди да започнем да организираме Коледа в Капана, си мечтаех да видя в България истинско коледно градче като тези във Виена или Будапеща.
 
Винаги съм смятал, че Капана е уникално място с неповторима атмосфера, така че едната ми мечта се съчета перфектно с другата – да покажа красотата на Капана, на колкото може повече хора. Коледа в Капана е нещо, което трудно ще откриете другаде, не само защото в България няма силна традиция, свързана с отбелязването на коледните празници, а и защото Капана е единствен и неповторим и има много да покаже на света.
 
Какво бихте пожелали с екипа ти на Пловдив за Коледа?
 
Пожелаваме на Пловдив още много поводи да се гордее с историята, даденостите и гражданите си. И обещаваме да работим активно за това и през 2019 – година, която, сигурен съм, Пловдив ще помни дълго. И използвам да поканя всички да се върнат отново в Капана от 11-ти до 13-ти януари, когато тук ще се случи отделно събитие, част от официалното откриване на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.  
 
Програмата на Коледа в Капана тази година може да видите ТУК

Повече за събитията в Капана и музикалния живот на квартала може да видите ТУК
  • Коледа в Капана през 2015-та година може да видите ТУК
  • Повече за Капана фест през октомври с много снимки може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар