Пловдив става център на Международно литературно събитие от европейски мащаб

Един от най-успешните и уважавани френски творци днес – Давид Фоенкинос (на снимката) ще е първият писател и творец, който ще посети града под тепетата

Знакови европейски писатели ще посетят Пловдив през следващите два месеца. Това става благодарение на подкрепата на Община Пловдив и известните писатели и поети Божана Апостолова и Недялко Славов, които иницират и организират международния форум "Европейски литературни срещи – Пловдив 2016". 

Ето какво сподели още Недялко Славов преди началото на литературното събитие под тепетата:

– Дочакахме. Пловдив става инициатор и център на международно литературно събитие от европейски мащаб. Как се стигна до това?

Тази идея е от няколко години. Говорили сме си за нея много пъти с Божана Апостолова. Срещнахме разбиране и подкрепа от кмета Иван Тотев и зам.кмета по културата Амелия Гешева и така идеята стана реалност.

– И все пак. Има ли и нещо извън тази идея, някакви обективни предпоставки?

Има, разбира се. Първо,  казано е, че ”Так където е текло, пак ще тече”. Пловдив е бил и е книжовен и духовен център на България, каквито и исторически ветрове да са го брулили през времето. Тук е Дановата книжовна традиция, днес тук са най-големите български издателства, които спасяват съвременната българската литература. Градът ни е европейска столица на културата. Какво повече. Така нещата си идват на място.

– Какво все пак целите с тези срещи?

Целта ни е една и е много проста. Повече духовност, повече красота. Тези срещи ще дадат възможност на пловдивчани, а и на софиянци и други гости от страната да се докоснат до едни от най-прочутите и големи майстори на словото днес. Писатели известни по цял свят, с преводи на всички световни езици, носители на най-престижните световни литературни награди. Това е шанс и за българските писатели да се срещнат, да общуват с колегите си. Това е и истинския смисъл на тази вече клиширана дума европейско партньорство.

– Започвате с Давид Фоенкинос. Визитката му е повече от впечатляваща. Той е сред най-успешните и уважавани френски творци днес – писател и сценарист, автор на 13 романа.

Да, много от които вече са преведени на български „Деликатност“, излязъл през 2009 година, бе отличен с десет литературни награди и преведен на десетки езици. Заедно с брат си, Стефан Фоенкинос, през 2011 г. адаптира романа за киното, като главната роля е поверена на Одри Тоту.

Друг негов голям бестселър е романът Спомените (2013), също претворен на големия екран, но под режисурата на Жан-Пол Рув. 

Срещата с автора ще се състои на 13 септември 2016, вторник от 19 часа в Постоянна експозиция "Енчо Пиронков", Стария град (Пловдив, ул. Васил Кънчев 1).  Водещ ще е Георги Ангелов, БНТ"Денят започва с култура". 

– Нещо за другите автори?

Юз Алешковски. Легендарна фигура на съвременната руска литература. Превеждан по цял свят. Приятел и съратник с нобелиста Йосиф Бродски. Отказва от години всякаква литературна суета, но откликна на нашата покана, на нашия град. Той ще гостува в Пловдив на 26 септември.

Мануел Рико Рего ще гостува в Пловдив на 10 октомври.  Един от най-известните испански писатели и поети днес, изящен стилист, проникновен лирик, президент на испанския писателски съюз. Мануел Рико Рего е носител на най-високата испанска награда за литература на името на Хуан-Рамон Хименес. Специално за срещата издателство „Жанет- 45” издава сборника му с лирични творби”Поеми”, който ще има дебют на българска сцена на 10 октомври.

Силви Жермен ще бъде при нас на 16 ноември. Тя е голяма фигура в съвременната френска литература.  Носителка е на най-високата френска наградата за литература „Гонкур”. Печели наградата „Фемина” през 1989 г. за романа Дни на гняв, а за цялостното си творчество през 2016 получава световната награда Cino del Duca. Очакваме и датата на Мишел Уелбек.

Всички срещи са от 19 часа в Постоянна експозиция "Енчо Пиронков", Стария град (Пловдив, ул. Васил Кънчев 1).  Очакваме всички пловдивчани и гости на града, всички онези, които са изкушени от словото, очакваме колегите, младите и старите, мислещите, свободните хора…

Вашият коментар