Първият в България ултрамодерен кувьоз работи в болница „Селена”

Интервю с д-р Мария Нещерова, завеждащ неонатологично отделение в УСБАЛАГ „Селена”

Д-р Нещерова, в неонатологичното отделение на болница „Селена” вече работи ултрамодерен кувьоз, който е първият и единствен в България. Какво представлява той?

“Babyleo TN 500” е последно поколение уред, създаден от фирма „Дрегер”, предназначен за отглеждане на недоносени и доносени пациенти, който може да се използва като кувьоз и като термолегло. Уредът осигурява топлинно регулирана среда за бебета с тегло до 5 кг. и ръст 55 см.  С многобройните си функции "Babyleo TN 500" имитира околна среда за новороденото, която е възможно най-близо до тази на майчината утроба.

Как работи “Babyleo TN 500”?

Най-важните режими на работа са няколко. При затопляне уредът поддържа зададената температура, независимо дали е отворен или затворен, чрез три източника на топлина – лъчист нагревател, нагряване на въздуха в кувьоза и нагряване на матрака.

При охлаждане затоплянето се прекъсва и температурата на бебето се намалява постепенно до  33. 5 – 34 градуса, като се следят основните жизнени функции и телесната температура. Жизнените функции и метаболизмът се забавят. Този метод се използва при деца, които имат мозъчно страдание (понесли са перинатална асфикция).

При режим „Отвикване от кувьоз” уредът понижава температурата на кувьоза и следи температурата на бебето, за да провери дали пациентът може да поддържа необходимата кожна температура самостоятелно. Чрез постоянен термомониторинг се следи централната и периферна кожна температура и разликата между тях. Вградена система за мониторинг позволява нивата на светлина и звук лесно да се контролират,за да се намали стресът за недоносеното бебе, което е полезно за сърдечносъдовата, дихателната, неврологичната и ендокринната система на детето.

Как родителите общуват с детето, докато то е в кувьоза?

За да имат контакт с новороденото неговите майка и баща, се ползва режим на работа „Кенгуру”. Бебето се поставя върху гърдите на родителя, като сензори следят централната и периферна температура и своевременно могат да установят признаци на хипотермия или хипертермия. В зависимост от състоянието на пациента грижата „Кенгуру” може да продължи няколко минути или няколко часа.

С какви други функции разполага уредът?

Когато уредът се използва като кувьоз, измерва в динамика концетрацията на кислород и влажността на въздуха. Има вградена везна, което позволява да се измерва теглото на бебето и да се наблюдава тегловна крива и таблица на екрана.

Възможно е да се направи рентгеново изследване, без да е необходимо да се премества пациентът.  Има вградени тонколони за осъществяване на музикотерапия – известен е добрият лечебен ефект при слушане на произведения на Моцарт. "Ефектът на Моцарт" влияе върху метаболизма на недоносени бебета и това води до повишаване на теглото и ръста им, което е особено важно за тях. Освен това класическата музика въздейства положително на развитието на организма, на нарастването и съзряването на отделните органи, както и на нервната система. 

При възстановителната терапия на недоносени деца е много важен контактът на детето с човешки глас и допирът, за да не се чувства то изолирано. Възможно е да се направи запис на гласа на майката и той да звучи в кувьоза. Това действа успокоително на бебето.

Още за Селена може да намеритре ТУК

За автора

Вашият коментар