Романтичният юбилей на една пловдивска легенда – Цонка Вайсилова (ВИДЕО и СНИМКИ)

Легендата на БК "Марица" Кършияка Цонка Вайсилова отпразнува своя 50-годишен юбилей с баскетболно шоу през уикенда

Първото нещо, когато си говорим за Марица и пловдивски баскетбол е публиката на "жълто-сините" спомня си вечно усмихнатата звезда

Шампионката и носителка на националната купа с "жълто-сините" събра в пловдивската зала Строител десетки деятели на спорта, съотборничките си от 90-те години, шампионките от отбора на Хасково и новата й страст "Танцов клуб Антерия". Сред присъстващите липсваше само покойният вече треньор Тодор Ненов, който изведе Марица сред големите върхове. 

Цонка получи плакети от българската федерация по баскетбол и от Община Пловдив, а Кирил Николов, който през 90-те осигуряваше издръжката на легендарния пловдивски тим, връчи спечелената през 1995 Купа на капитанката. Вайсилова пък награди официалните си гости с фланелки и снимки на отбора с националния трофей, като не пропусна нито един от уважилите в дъждовния следобед. 

Цура, както я наричат феновете и най-близките й, станаха на крака, за да приветстват голямата спортистка, а тя от своя страна им благодори със сълзи, които няма да се изтрият никога от зала Строител. 

"Чувствам се обичана, преливам от обича, колкото и романтично да звучи. Изпитвам огромна благодарност към хората, които дойдоха на това място, където през годините жънехме успехи', сподели шампионката на пловдивския баскетбол. 

"Спомних си годините, когато залата беше пълна. Сега женският баскетбол няма развитие, но чух много обнадеждаващи неща от зам,-кмета и се надявам скоро тази зала да има публика заради женски баскетболен мач. Тя беше уникална, великолепна, пълнеха "Строител" 1 час преди началото на мача и скандираха нашите имена, а нас ни побиваха тръпки, когато чувахме рева й в съблекалнята. Тогава си казвахме, че излизаме и изяждаме залата и наистина играехме на кръв", развълнувано добави Цонка пред камерата на mediacafe. 

"Новата ми страст е танцов клуб "Антерия". Тренирам от четири години и там намерих луди глави, съмишленици, страхотни хора, които много ме зареждат. Тези хора са много специални за мен. Направиха това шоу буквално за три тренировки и искам да им благодаря", каза още голямото сърце на пловдивския баскетбол. 

Зам. кметът Георги Титюков обеща пред всички, че Общината ще подкрепи всеки един проект за рестарт на женския баскетбол в Пловдив след успехите на мъжкия Академик Бултекс 99 в последния сезон. 

Пиронът в баскетболното шоу бе 10-минутния мач между танцовия клуб на Цонка и баскетболистките от Хасково 2012. Шоуто бе, както истинско за публиката, така и за самите танцьорки от "Антерия", които за първи път хващаха баскетболна топка, но се справиха много добре с нестихващ ентусиазъм, видимо зареден от Цонка Вайсилова. Момичетата от Антерия се бяха постарали с огромни плакати, а през цялото време към Цура валяха цветя и много подаръци. Кулминацията обаче бе танцовото шоу, което бе спретнато от танцьорите, които излязоха от типичната си роля и като мажоретки се раздадоха отново на спортната площадка за радост на хората в залата и самата Цонка. Нямаше и как да не мине без едно право хоро, в което се вклюиха всички състезатели.

По традиция за баскетболен мач шоуто продължи със стрелба от центъра и тройката, а един срещу друг се изправиха озвучителя на БГ Радио (основен партньор на юбилея) и масажистът на Хасково.

На бенефиса присъстваха легендата Пенка Стоянова, бившия треньор на националния отбор Иван Лепичев, който повика Цонка в представителния ни тим на Олимпиадата в Сеул през 1988 година, Областният управител Здравко Димитров, зам. кметът по спорта Георги Титюков, шефът на отдел Спорт към Общита Петър Зехтински.

"Искам да слушам само добри новини за хората, които обичам и хората които ме обичат. Искам да се усмихваме повечето, искам да има сърдечност…", остави своето послание към всички Цонка. 

Вижте какво сподели още звездата на пловдивския баскетбол пред нашата камера:

Снимки: BG radio и mediacafe.bg

Вашият коментар