Важни съвети преди кандидатстване в чужбина

Въпросът с висшето образование в чужбина придоби особена популярност в последните години сред младите хора в България. В тази връзка се обръщаме към две водещи институции в тази област в Пловдив – експертите при кандидатстване в чужбина Едланта и езиково училище Лингва Мунди, както и към двама бивши възпитаници на Лингва Мунди –  София Костова от ЕГ Пловдив и Мартин Веселов от ОМГ Пловдив.

– Какви са изискванията за прием в чуждестранен университет?

Едланта: В чуждестранните университети се кандидатства предимно по документи. Това, което кандидатите трябва да представят е : мотивационно есе, академична справка или диплома, ако имат готова, препоръка от преподавател и сертификат за владеене на езика, на който ще протича обучението. Ако искат да учат специалност, свързана с изкуство или креативни умения, трябва да подготвят и портфолио. Важно е кандидатстудентите да знаят, че колкото по-висока е дипломата им, толкова повече варианти за прием в добри университети ще имат.

– Какво ниво на английски/немски език е необходимо, за получаване на споменатите сертификати? 

Лингва Мунди: Стартовото ниво трябва да е минимум B2, като за получаване на валиден сертификат за кандидатстване в чужбина, кандидатът трябва да покрие ниво C1 на съответния език.

– В кой клас е най-подходящо да се вземат сертификатите?

Едланта:  Университетите имат изискване сертификатът за владеене на език (напр. английски) да е получен не повече от 2 години преди датата на започване на обучението в университета. Ние съветваме кандидатите да не бързат с взимането на сертификата. Най-добрият вариант е лятото между 11ти и 12ти клас. Така, от една страна, сертификатът ще е валиден, а от друга страна, подготовката за него няма да им пречи за постигане на висок успех в 12ти клас и на матурите.

– Кога е най-добре да се стартира езиковата  подготовка?

Лингва Мунди: Нашият съвет е подготовката да започне възможно най-рано, за да има време тя да бъде системна, да се премине последователно през всички необходими нива , което гарантира максимално добри резултати.

– София, и ти ли си се ориентирала към кандидатстване в чужбина?

Да, ориентирала съм се към Германия, по-специално в Аахен, със специалност биотехнологии.

– С английски или немски ще кандидатстваш?

С немски, защото ще уча на този език, но университетите определено оценят наличието и на сертификат по английски.

– Взела ли се вече езиков сертификат? Кога?

Да, след шестмесечен курс в Lingua Mundi, положих изпит за CAE и мога да се похваля, че го взех с оценка A, 208 от 210 точки.

– Каква е тайната за такъв висок резултат?

Четене. Ама много. Голяма част от хората, с които общувам, смятат, че език се учи успешно само и единствено чрез учебници, наизустяване на думи и писане на упражнения по граматика до припадък… Аз не съм на същото мнение – започнах да чета книги на английски от малка, може би бях втори или трети клас, когато за пръв път прочетох поредицата „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ в оригинал – все още не беше преведена, а много исках да я имам! Лека-полека започнах да чета и по-сложни книги и нивото на езика ми се повиши неусетно и то по толкова приятен начин.

– От кога посещаваш езикови курсове?

Хм, първият ми езиков курс беше когато бях на 8 години, но не се записвам всяка година. Изкарала съм няколко нива в Лингва Мунди – Lingua Teens 2, преди две години C1, а тази година и курса за САЕ.

– Учила ли си през лятото, смяташ ли, че е подходящ вариант?

Всички езикови курсове, без този за сертификат, съм карала през лятото. На пръв поглед не звучи много приятно, но, поне за мен, това е най-подходящият вариант – мога спокойно да се съсредоточа върху занятията, без да се притеснявам, че имам да уча по математика, биология или каквото и да е. 

А и курса минава толкова бързо! Отнема само месец. Освен това, позволява и доста гъвкавост във времето: Лингва Мунди предлагат и сутрешни, и следобедни курсове. Лично аз предпочитам сутрешните, от 10 до 13, след това веднага мога да изляза с приятели, за което помага и страхотното разположение на езиковия център – на Главната.

– Какъв съвет би дала на хората, които смятат да учат в чужбина?

Интересувайте се от рано и проучвайте – каква специалност, в кой град, в кой университет… Какви са изискванията за прием? Плюсове и минуси? Обмислете всичко – колко е голям градът, какво е времето в по-голямата част от годината, какви са вариантите за общежития. Последното е доста важно, защото, специално за Германия, има голяма вероятност да бъдете приети в университет преди да имате къде да живеете.

– Мартин, ти къде кандидатства? 

Мечтата ми е да следвам архитектура, затова кандидатствах в пет английски университета, които имат програма за архитектура: The University of Sheffield, Newcastle University, Cardiff University, University of Kent, Coventry University. В крайна сметка реших да запиша в The University of Sheffield.

– Какъв езиков сертификат представи при кандидатстване?

Представих Cambridge Certificate of Advanced English (CAE).

– Преди колко време си започнал езиковата си подготовка?

Уча английски език от 7-годишен, но започнах да се подготвям целенасочено за сертификата около година, преди да се явя. В Лингва Мунди получих качествена подготовка, в резултат на която се представих отлично.  Освен това се подготвих и за сертификат по немски Goethe B2.

– Защо реши да наблегнеш върху два езика едновременно?

Уча два чужди езика едновеременно, за да обогатя езиковите си познания и да бъда конкурентоспособен на пазара на труда, когато завърша висшето си образование. Вторият чужд език е предимство в личностното и кариерното развитие на всекиго. Повечето амбициозни младежи на моята възраст от елитните гимназии имат сертификати по английски и по немски, ако искаш да си на ниво, нямаш избор, точно това ми харесва в Лингва Мунди, могат да те подготвят и за немски и английски и ако учиш едновременно използваш отстъпка!

За автора

Вашият коментар