Секулов: „Опитвам се да пиша книги, които да не загниват във времето“ (СНИМКИ)

„Господ слиза в Атина“ – един от изящните романи на Александър Секулов, книга, обрекла се на оставане

Излязъл през 2012-а година, романът влиза остро в събитийността на бунтовете и масовите протести в Гърция

От хватката на този фактологически пласт повествованието бързо и неусетно се изплъзва, става леко като средиземноморски бриз и започва да лети с думите, разменени между мъж и жена, да отеква във времето и надживявайки средата, да остава малък паметник на отношенията между хората долу и боговете горе.

Пет години след излизането на романа на пазара е факт и неговото второ издание. „Господ слиза в Атина“ идва с нова корица, редакции и корекции, издаден от издателство „Хермес“. Като част от най-големия литературен фестивал у нас – „Пловдив чете“, Александър Секулов, заедно с Младен Влашки, представиха новото издание на „Господ слиза в Атина“ в книжарница Хермес.

„Когато на книжния рафт стои само последната ти книга, целият контекст какъв път си извървял до този момент се губи. Този сюжет какво си правил преди и след нея изчезва. А този сюжет е много любопитен…“, сподели Секулов относно нуждата една важна книга да бъде преиздадена, премислена, препрочетена.

„Остана ми едно вторично усещане, че тази книга не е разбрана напълно, че е някак подценена. Авторът има понякога такива отношения. Исках да направя нещо за тази книга и съм изключително благодарен на издателството. Щастлив съм, че тази книга отново я има, а и другите ще се появят, защото ако харесваш един автор, трябва да го видиш в неговата цялост“, продължи пловдивският писател, поет и драматург.

Младен Влашки разказа пред пловдивската публика как, когато една книга се прочете пет години и половина по-късно в една друга среда и друго време, където вече имаме дистанция спрямо актуалните тогава събития и обекта на новия журнализъм в романа, идва нов прочит. Този нов прочит показва онова нещо в „Господ слиза в Атина“, което е било винаги там, но времето, омаловажаващо всяко събитие, сега го прави далеч по-видимо и осезаемо. Онова, което ще държи книгата не само след пет, а и след десет, двайсет и повече години.

„Александър Секулов е автор, който работи провокативно спрямо българската литературна среда. И това е много, много добро.“

„За мен добрата творба, без значение дали е спектакъл, музикално или литературно произведение, представлява един дирижабъл, който винаги лети и винаги е в прекрасна кондиция и се носи и читателските ветрове го носят, но той не се спихва и има някаква формула извън времето. Опитвам се да правя книги, на които времето да не вреди. Книги, които във времето да не загниват. За жалост, аз няма да разбера дали съм успял“, обясни своето разбиране за смисъла на изкуството Александър Секулов.

На стандартните и клиширани читателски въпроси дали пише нова книга, Секулов отговори различно, по пловдивски, готино:

„Нова книга не пиша. Не ми се пише в момента. Не искам да играя социалната роля на писателя, това тежи много. Искам да съм просто свободен човек и от време на време да издавам книги."

Още за последната стихосбирка на писателя "Може на живите, прочетете ТУК

Вашият коментар