Модата и киното или седем дни на снимачната площадка в Бояна (СНИМКИ)

От 5-ти до 10-ти юни в родната ни столица протече дългоочакваното събитие Balkan fashion week 2017

Евентът се проведе във филмово студио "Бояна", като мястото бе обвързано с основната идея на проекта, а именно обединяването на филмовото изкуство и модната индустрия

Темата "Модна среща с киното" събра на едно място дизайнери, медии и артисти от цял свят. Nu Boyana Film Studios любезно прие своите гости и предостави късчета от различни части на земното кълбо за фон на разнообразните арт инсталации, модни инсталации, музикални и танцови перформънси, ревюта и прожекции. Улиците с декори на Ню Йорк, Гърция, Рим, Лондон и Куба бяха излъчени на живо от София едновременно в Париж, Лондон, Москва, Барселона, Букурещ, Милано, и Лисабон. Подобно световно внимание следва да бъде повод за гордост. Цялостна идея на интернационалната платформа е да създаде устойчиви отношения за обединение на Изтока и Запада. 

В рамките на модната седмица се представяха ревюта както на установени, така и на изгряващи дизайнери. Успоредно с тях се излъчваха филми с продължителност от 30 сек. до 30 мин.

Бяха поканени множество  чуждестранни, както и български дизайнери, които представиха част от своите колекции. Специален гост на събитието беше ливанецът Абед Махфуз, известен с пробива си в модните среди със сватбените си рокли. Той е участвал в Италианската седмица на модата през 2002г, както и в Ню Йорк Фешън Уийк през 2010. Други известни лица, разхождащи се по улиците на НУ Бояна Студиос бяха моделът Куба Скот, внучка на британския продуцент и кинорежисьор Ридли Скот и Ерик Деймън – стилистът на Кари Брадшоу в „Сексът и градът“. 

В деня на откриването Албена Александрова разчупи представите за типичния винтидж имидж. Ревюто продължи с моделите на Totally Erected, Errors of Youth и артистичната инсталация Nude (Гърция). 

Вторият ден започна с уъркшопа на Мира Постолаче „Стратегии за управление на нововъзникващите дизайнери“. Мира е международен ПР, стратег, журналист и кореспондент за модни издания като Vogue Italia. Тя умело пренареди студиото, обграждайки се с дизайнери и ученици по мода. До себе си извади четирима участници, притежаващи свой бизнес и се опита внимателно да разясни за всички продажбите, лицензирането и управлението на един моден бутик. Още тя добави, че целта не е просто да постигнеш нещо някога, целта трябва да е ясна, точна, описана на лист и да се следва детайлно, за да бъде постигната успешно.

Останалите дни преминаха традиционно в ревюта и модни инсталации. По арабските и кубинските улици на Бояна се разхождаха фотографи, модели и дизайнери, които още повече допринасяха за пренасянето на хората в духа на събитието. 

Важна част беше конкурсът за късометражно кино ASVOFF, който е първият специализиран за модни филми. Деветото му издание превзе Балканската модна седмица у нас. Той е дело на Диян Пернет, която от своя страна е първият моден блогър в света. 

 

Г-н Лернер (собственика на филмовото студио) заяви на официалната пресконференция вълнението си от участието в цялото събитие и предстоящия конкурс с награден фонд за реализиране и заснемане на късометражен филм.

Това бе само една от малките изненади, които очакваха гостите. Участието на световни имена като Eric Daman (дизайнер и стилист на продукциите "Sex and the City” и” Gossip Girl”); Marc Happel (директор-костюми на New York City Ballet) и разбира се Даян Перне бяха гвоздеите на програмата.

Даян – дамата създател на първия моден филмов фестивал (ASVOFF – A Shaded View on Fashion Film Festival) бе изключително тайнствена със своето присъствие на събитието. Почитателите й можеха да я зърнат едва от далечно разстояние, поради грижата на екипа й за нейното спокойствие. Освен създател на модното събитие, стратирало преди 9 години в Париж, Перне е модна икона, блогър и откривател на таланти. 

С един от тях успяхме да разговаряме. Младият идеен дизайнер на мъжка мода "Bogomil brand" разговаря с нас за срещата си с Даян Перне на награждаването на последния ден на събитието в клуб Карусел.

Как се чувстваше в обкръжението на тези величия в модния свят? 

Развълнуван! Много исках да се снимам с тях. Беше ми много интересно как говорят, как се държат като са на толкова високо ниво. 

Запознал си се с Даян Перне. Какво е усещането? 

Много ми беше интересно. Много ми харесва като личност. Най-много ми допадна, че като говори сякаш казва закон. 

Какво ти предстои занапред? 

Богомил: Нова колекция. Нови преживявания и успех за моята марка

СНИМКИ от представянето на модели за 24-ти май в Пловдив може да видите ТУК

Автори: Мартина Петрова и Петя Панова

Вашият коментар