Заразени от азиатското кино – Stupid Dreams

Точно три години след създаването на форума Stupid Dreams за превод на азиатско кино и сериали, разговаряме с неговия основател – Данаил Огнянов – Данко.

Първоначално започнал на шега, днес форумът има над 850 регистрирани потребители и безброй много осъществени преводи. Попаднал на един корейски сериал, Данко се влюбва в азиатското кино. Споделяйки страстта си с околните, се запознава с хора, с които започва да работи и да реализира малки проекти. А с течение на времето, поради големия интерес от тяхната работа, се родила и идеята за направата на форума.

Азиатското кино предлага поглед, надникване в една различна култура, различен начин на живот, някак далечни от комерсиалните холивудски напудрени продукции. Данко говори за него, като за заря, която се превръща в мания и те завладява.

Хвали се, че лично е „инфектирал“ доста хора и добавя, че първият ти път трябва да е добре селектиран от човек, който познава интересите ти и като всичко друго – е въпрос на разбиране. Харесва ми тяхната свитост и консервативност, допълва още той.

Като цяло филмите и сериалите са различни. Сериалите се съсредоточават върху семейния живот и любовта. Това разкрива много от тяхната култура, която е твърде различна и много по-консервативна от нашата.

И най-интересното е, че тези млади хора правят всички тези преводи безплатно – къде за опит, къде за забалвние…

Трудно ли се намират преводачи от тези непопулярни езици?

Да, трудно се намират, но повечето хората които обичат азиатското кино и сериали руски и английски. И в много случаи се наемат сами да преведат нещо, което им харесва.

От колко души се състои екипът Ви в момента?

В момента екипът ни е от 20-30 души, като форумът и съществуването му е резултат от усилието на всеки един от тях. Всички се грижат за него и потребителите. И въпреки, че сме обединени първоначално то манията по азиатското кино, ние не ограничихме общуването си само, чрез интернет, ами провеждаме и лични сбирки. Така се превърнахме в един сплотен екип от млади хора.

Това е работа, която вършите с удоволствие.

Това е хоби. Харесва ни да го правим и го правим за тези, които са заразени от азиатската култура, но не знаят езика. А освен всичко останало да популяризираме азиатския дух и култура.

Екипът на MediaCafe.bg поздравява stupid-dreams.bulgarianforum.net за третата годишнина! Продължавайте да се развивате и да заразявате със страстта си, защото хубавите неща се вършат със сърцето.

Вашият коментар