Ерсин Мустафов: С „Jeremy?“ ще избухнем отново в третия си албум

JEREMY? ще превърнат Празниците на Стария град в музикална сцена тази вечер от 20.00 часа в двора на къщата на д-р Ст. Чомаков на улица „Съборна“ №23.

Групата прави своята музика от 2011 година, а Ерсин Мустафов, Ташо Колев, Росен Ватев, Емилиян Бонев и Красимир Тодоров са създатели на два албума, които изпъкват със своите сингли. Музиката им се излъчва във всички онлайн музикални платформи, както и по българските и чуждестранни радиостанции. Сингълът ,Fake fruits“ издига групата в друга музикална среда в страната и чужбина. През 2016 година  легендарните Queen избират именно JEREMY? да подгряват концертите им в България, Румъния и Полша.

Разговаряме с Ерсин Мустафов –  вокалист и основател на групата, за пътя на Jeremy? през годините и усещането да свирят отново пред пловдивска публика.

Колко трудно се постига вашият успех в България?

Опитваме се да имаме висок принос в българската музикална сцена, а е трудно толкова, колкото на всеки един друг човек или екип, които се опитват да направят нещо качествено с висока стойност, без да търсят непременно комерсиалния успех. Просто да правят това, което харесват и това, което чувстват.

Каква е връзката ви с аудиторията?

За щастие коментарите за нас под всички видеоклипове, които сме изкарали за нашите сингли, са много готини. Огромна част са на фенове, които са от България, има доста такива, които са от чужбина, което също ни ласкае, защото освен от българската публика, получаваме одобрение и в международна среда, което ни удволетворява.

В последните 5 години имаме 4-5  турнета в 10-15 европейски държави, с което мисля че сме постигнали добри резултати. А в крайна сметка те не са случайни. Не е като да сме решили случайно да се пробваме на европейска сцена. Всичко е планирано, такава е концепцията от самото начало, затова пеем и на английски език, за да може музиката ни да е конвенционална и на европейската и на световната сцена.

От къде черпите вдъхновение?

От всяка една ситуация. По-голямата част от нашите песни са на социална тематика и мисля че сме социално ангажирани. Интересуваме се от това как се чувстват хората по принцип: какви стремежи имат, какви болки, какви разлики и се опитваме това по някакъв начин да го центрираме в нашата музика.

Какво научихте от извървяния до момента път?

Много неща. Едно от тях беше, че е трудно да правиш музика на английски език в България. В началото, когато изкарахме първия си сингъл, коментарите на хората бяха ,,Супер яко, това не звучи като българска група“. За нас това беше ласкателство, но с напредване на времето осъзнахме, че слушайки песните ни по българските радиостанции, много хора не разбират, че сме българска група, което в началото възприемахме като комплимент, но по-късно осъзнахме, че се превръща в проблем.

Научихме и как работи музикалният бизнес в Европа. Разбрахме какво е необходимо да правим. Не е достатъчно просто да си добър музикант. Това е свързано с много повече усилия. Нужно е да имаш хора, които да ти помагат извън музикантската част. Разбрахме, че в България, за съжаление, нивото е много ниско, поради факта че музикалният бизнес е нищожен, колкото и тъжно да звучи. Това е нещо, което трябва да се промени, за да може и в нашата страна да стане професионално.

За нас е странно, когато хора ни питат какво работим, защото ние работим музиканти. Ние сме група и това работим. Не работим друго, но за съжаление, по-голямата част от музикантите, които правят авторска музика в България, работят друга работа, за да свържат двата края, както се казва. Това е проблем, който трябва да разрешим и съм убеден, че държавата може да направи някакви усилия, някакви стъпки в тази посока, защото тук говорим за българско културно наследство, не просто за бизнес.

Перспективата на българската музика?

Когато изкарахме ,,Face fruits“, запълнихме една ниша. Искахме да направим запис, който да е на много високо ниво. Положихме изключителни усилия в тази посока. Работихме много,върху аранжимента на музиката, нейното написване, както и заснемането на много добър видео клип, дело на огромен екип от хора, които работят в кино и рекламната индустрия в България, а и не само.

Това беше изненадата. Българската публика не повярва, че тук може да се направи такова нещо и тогава това повлия на много други ъндърграунд изпълнители. Имаше сериозен хаип, разви се тази Инди алтернатива, алтернативната рок сцена. Така около 2-3 години след това, когато направеното не се обвърже с бизнес ангажименти, става сериозно. Да има такъв добър музикален лейбъл, който разполага с финансиране, но няма как да продължава да съдържа този хаип и има леко отшумяване. Ние работим много усилено върху третия си албум и смятаме да избухнем отново.

Други проекти?

Преди няколко години стартирахме музикален лейбъл, в който вложихме страшно много усилия да помогнем на няколко групи и успяхме. Изкарахме един малък албум на една група, един сингъл на друга и започнахме да работим над нов албум на трета, но това не се разви, защото е нужно финансиране, което не успяхме да намерим. Фокусирали сме се в нашата група, над това което работим по новия си албум. Тепърва започваме сериозните записи. Ще отнеме няколко месеца, но се надявам през 2021 година да излезе третият ни завършен албум.

Какво ще видим в Пловдив?

Пловдив е един от любимите ни градове, в които свирим. В началото беше доста трудно, защото пловдивската публика е доста взискателна, но нещата потръгнаха. Създадохме добра база в града. Очаквам да бъде много яко, да дойдат готини хора, а ние сме късметлии, защото нашата публика е съставена от интелигентни хора . Ще представим песни от първия и втория албум, както и любими песни, които харесваме и които сме включили в пейлиста.

За автора

Вашият коментар