Светльо Витков: Няма „екс“ в изкуството

Да си екс артист е невъзможно. Веднъж артист, винаги артист. Да си човек на изкуството е първо призвание и чак след това, ако имаш късмет, професия.

Мнозина осъзнават тази простичка истина и се водят от нея, когато творят, без да търсят задължително на финала успех. Такива са и изпълнителите от група „ЕКС“ – Ерол Ибрахимов от Уикеда, Светльо Витков от Светльо & the Legends и Кольо Гилъна от Контрол.

Тяхното съюзяване става преди няколко години, а що се касае смисъла на името на групата им, то варира – от пиенето на екс, до това дали са екс вокалисти. При всички положения музиката им е налице, а на 10 септември и пловдивчани ще могат да ѝ се порадват на концерта им на Летен театър Бунарджика. Специален гост на концерта и подгряваща група ще бъде Plastic Bo.

Концертът започва от 20:00 часа и ще се проведе при спазване на всички епидемични изисквания.

Преди това обаче разговаряме със Светльо Витков повече за концерта, за изкуството и ролята му в държавната структура.

– Какво е да си екс фронтмен и изобщо възможно ли е да си екс що се отнася до изкуство?

– Нямам представа какво е да си екс, но “на екс” много добре знам какво е. Продължавам да съм фронтмен и в изкуството не мисля, че има екс, освен група ЕКС.

Разкажете ни повече за група ЕКС. С какво се откроява тя, кое е специфичното за нея, което не знаем от медиите?

Уникалното е, че проектът обединява тримата фронтмени на български пънк и ска банди: Контрол, Хиподил и Уикеда и сме на сцената заедно. Ще чуете парче на Уикеда, изпято от Кольо, песен на Контрол, запята от Ерол и на Уикеда – изпята от мен. В бандата са и музикантите на Светльо & the Legends, което е гаранция за качество.

Работата с Ерол и Гилъна повече забавление ли е или здраво бачкане?

Яко бачкане. Всеки проект е такъв. Забавлението идва, когато работата се получи добре. Летвата е високо вдигната. Затова и когато си подготвен, на сцената можеш да се забавляваш и да радваш другите.

Няма как да не поговорим и за политика. Напоследък, с влизането на Калин Вельов в депутатската листа, се повдигна въпросът дали хората на изкуството трябва да се месят в политиката.

За разлика от Вельов, моят път винаги го прокарвам сам и никога не съм се присламчвал към сигурния успех. Напротив, борбата ми е за справедливост и е на страната на угнетените. Кариеристи и натегачи – дори да са “хора на изкуството”, си остават подлоги, които търсят на хляба мекото.

Истинските творци са прями хора. Жалко е, когато се променят, за да обслужват интереси, които не са чисти каузи. В нашата нова история има достатъчно примери.

Самият вие се кандидатирахте за президент. На шега ли беше, или бяхте напълно сериозен? Мислите ли, че народът е готов да избере артист за държавен глава?

След кандидатурата за президент, където бях 7-ми, създадохме партия „Глас Народен“. От 2013-та досега участваме на всички избори с резултат около 1,5%, който е недостатъчен за влизане в Парламента. Засега. Въпреки опита и знанието ми по темата, вярвам, че българите ще успеем да променим модела на управление. Един ден. Но… засега е чалга положение.

Колкото до избирането на артист за държавна глава, ще дам само един пример – Роналд Рейгън.

Да се върнем на музиката. Какво да очакваме на концерта на 10-ти, освен много забавление?

Не е ли достатъчно?

Вашият коментар