За Петното, ваната, двете вишневи дървета и клубната култура… (ВИДЕО)

„Петното в началото започна с една вана за къпане. Беше ни наследство от предишното заведение. Какво правеше тази вана там… не знам, спомни си бащата на пловдивския клуб Петното на Роршах Сашо Секулов, докато отмяташе в съзнанието си хилядите моменти, които е прекарал в един от културните символи на Пловдив.

Клуб, който той сам разбира, че е превърнал от място, където хората се събират за по бира в сцена за клубната култура.

„15 години не ми изглеждат много, но ясно си давам сметка как оцелява един клуб в такова време, в един толкова мъчен и податлив на времето и модата бизнес. Трудно е! От трета страна, като си помисля колко концерта сме направили, колко спектакли са минали и представяния на книги най-изненадан съм самият аз. Това е чудовищна бройка, която не мога да си обесня как се е случило всичко това“, разказва ни Секулов на връх рождения ден си ден, който по едно стечение на обстоятелствата съвпада и в този на второто му дете (Петното на Роршах).

Клубът отваря врати преди 15 години, на същото място, къде се намира и днес – срещу пловдивския съд на бул. „6-ти Септември“.На 6-ти януари новоткритият клуб се е помещавал само в т.нар. горен бар, който познаваме днес. Запазен и развит през годините, с помощта на много млади и амбицирани хора, които са оставили по нещо от себе си, за да се превърне това, което е днес Петното – клуб с богата история и хиляди душевния преживявания.

„После Петното фалира“, продължава да се рови в скрина със спомени писателят, „защото през лятото нямаше хора в Пловдив, както е и сега, а не бяхме помислили за това и не се бяхме разбрали с наемодателите, че няма да може да работим през този период. Но те се оказаха много свестни хора. Отдавам го на факта, че фамилията „Берлинови“ е от стар аристократичен род за Пловдив и знае как се прави бизнес, даже още във времената преди 90-та година. Пожелавам на всеки такива партньори като фамилията „Берлинови“. 

После отворихме помещението долу, което се оказамного читаво, без влага, а се намира само на 200 метра от река Марица. Било е склад за жито на търговска къща Берлинови строена през 21-ва година от стария търговски род. А отзад имаше един двор с 2 вишни, къде е било слугинското помещение на къщата и стара камина. Когато връщат къщата на наследниците тя е западнала и мисля, че те имаха късмет с нас.

Но трябва да каже, че ние не сме сами. Има и клубове, които са по-стари от нас с по 1-2 години. Давам примери като Сенса (но Сашо явно не знае, че Сенса официално затвори врати на 28.12.2014), като след това се появиха клубове, които заедно с нас и вас развихме клубната култура в града. 

(Алексадър Секулов в нетипично за него роля – зад бара в Петното, приготвяйки чай, Споделя, че това е едва втроият път, който го прави от създаването на клуба)

Обществото видя, че това не е  просто кръчма, тук не се продава само и единствено алкохол. Не! Това е място за сериозна култура, интересна музика, ново изкуство, изграждане на хубава публика, която може да се интересува от всичко това. Ние винаги сме били сцена за независима интересна култура, която леко страни от модата, леко старни от медийно налаганите образи, от комерсиалното. Ние държим ние да откриваме изкуство и да го правим познато. 

Държим ние да сме откривателите на изкуството. Но пловдивската клубна публика, каквото и да си говорим, тя все още няма любопитство към новото. Тя не се доверява лесно, само защото имаш доверие към клуба. 

Клубовете всъшност движат съвременната българска музика напред и те я спасиха. В тях се случваше това, което не се даваше по телевизията и не се пишеше по медиите. Те даваха преди хляб на музикантите и сега също ги дърпат напред. 

Не, не съм се уморил. Мислих си, че ще се умора, но не е така. Става ми все по-интересно. Виждам, че от един клуб, който е лично усилие, дава възможности на много други хора да реализират собствените си идеи. Ние ставаме, като платформа, където хората се намират. Дали сме на няколко поколения отношението за общност, без значение къде се намираш. 

Дано да сме дали на много хора чувството за дом. Ако това сме го направили, всичко си е заслужавало…

(Free Style разгряват преди юбилейното участие за Петното)

Петното на Роршах отпразнува своя 15 рожден ден в приятна компания от приятели на 6-ти януари. Зад пулта на хорния бар застана Dj Диди, а час преди полунощ Free Style забиха в долната част на заведението.

Всички СНИМКИ от 15 рожден ден вижте в сайта за нощен живот на Пловдив.

 

За автора

Вашият коментар