20 дни с балон около света

19 дни, 21 часа и 47 минути- толкова прекарват във въздуха – швейцарецът Бертран Пикар и англичанинът Брайън Джоунс, които са първите хора, обиколили Земята с балон. Те изминават 45 755 километра летейки от в Шато д’Екс, Швейцария до  Египет, където се преземяват на 21-ви март 1999 година.

Балонът, с който двамата летят е 55-метров, термоизолиран и носи името Breitling Orbiter 3. Номер 3 е поради факта, че това е 3-я им опит за подобна акция, подари неуспени първи два.

След 20 дни, изправи на „битка“ с природата, тъй като балонът може да лети само в посоката и скоростта, задавани му от вятъра, те пресича последния меридиан със скорост 200 км в час и се приземяват. Критичната точка в полета е над океана, когато ветровете носят балона с едва 30 км в час, а запасите им с пропан намаляват. Сателитната им антена се разваля и те остават откъснати от света за цели 6 дни. Като по чудо, попадат в бурен въздушен поток и успяват да завършат успешно мисията си.

Сега балонът-рекордьор се помещава в Смитсъновия музей във Вашингтон в компанията на самолета на братя Райт и капсулата от „Аполо 11".

Вашият коментар