5 интересни факти за Плутон

Плутон е втората по големина планета-джудже, обикаля около Слънцето за почти 250 години, така че от откриването ѝ досега тя не е изминала дори 1/4 от пътя по орбитата си. Плутон е открит от астронома Клайд Томбо в обсерваторията Ловел, Аризона, САЩ на 18 февруари 1930 г., когато той сравнява две фотографски плаки, направени съответно на 23 и 29 януари.

Планетата в последствие е намерена на фотографии, най-старите от които са били заснети на 19 март 1915 г. Томбо открива Плутон, докато търси неизвестната планета X, причиняваща отклонения в орбитата на Нептун. В действителност обаче тези „отклонения“ са били причинени от недостатъчната точност, с която масата на Нептун е била известна тогава.

Въпреки, че на Плутон му бе отнет статута на планета, той предизвиква интерес сред учени и обикновени хора.

Eто и някои интересни факти за Плутон:

1. Плутон е кръстена от 11-годишно момиченце

Най-малката планета е открита през 1930 година, а 11-годишно момиченце на име Венеция Бурней я кръщава. Когато дядо й прочита във вестника за новата планета, която няма име, тя предлага Плутон (на името на бога на подземния свят). Приятел на дядото е астроном в Оксфорд и приема с ентусиазъм идеята. Останалите също я приветстват, тъй като съдържа в първите букви инициалите на Пърсивал Лоуел—човекът, който 15 години преди Клайд Томбау да я открие, изказва съмнение за съществуването на планетата.

2. Плутон е по-малък от Луната и Австралия

Дори нашата Луна изглежда по-голяма от нея, а по площ и Австралия ще я надмине. Плутон е със статут на планета—джудже от 2007 година, тъй като е с диаметър от — 2370 км. За сравнение — нашата е Луна 3476 км. Дори и Австралия е по-голяма от Плутон, а разстоянието между Синди и Пърт е цели 3274 км.

3. Кучето Плуто на Disney e кръстено на Плутон

Анимационният герой се роди в същата година, когато бе открит Плутон, така че е кръстен на планетата. Аниматорите на Disney вярват, че Уолт Дисни е избрал името заради истерията около откритието на планетата.

4. Плутон има формата на сърце на повърхността, създадено от замразен въглероден окис

Според НАСА, това е резултат от дългогодишни геоложки процеси, които случайно са създали фигура в тази форма.

5. Благодарение на Плутон е открита третата зона в Слънчевата система

По-рано се смяташе, че Слънчевата система се състои от две зони, но с откриването на Плутон, учените установиха, че има изцяло нова зона, започваща от тази планета, която се състои от множество „замразени светове“.

Вашият коментар