Абитуриентите от Руската: Балкански чар и Панаир на добрината

Абитуриентите от Езикова гимназия "Иван Вазов" отпразнуваха вчера дипломирането си с традиционната вече шумна вечер наречена "Бели нощи", в която всички те се събират пред сградата на училището си за последно. Повечето от тях стоят до изгрев слънце, за да посрещнат и новия учебен ден. Това, което притесни обаче учителския съвет в елитната гимназия е намесата на полицията, която използва сила срещу тийнеджърите същата вечер и един скандален надпис появил се на сградата на Руската. Как и защо се стигна до всичко това само учениците могат да кажат.

След няколко публикации из медиите в Пловдив учениците изпратиха до mediacafe.bg своето виждане по въпроса, като наблягат на факта, че никой не споменава за подобните празненства в Английската и Френската в града под тепетата. Абитуриентите изтъкват и факта, че за втора поредна година тяхното училище е единственото в Пловдив, което отива на бала си без официални тоалети и познатата суета, за сметка на кампанията "Панаир на добрината". Все пак обаче срамът от грозния надпис, преминал границите на нормалното, провокацията с полицията и чалгата си остават за сметка на всички в ЕГ "Иван Вазов". Замислете се, момчета и момичета!

Ето и целия текст на абитуриентите от ЕГ "Иван Вазов:"

Гръмна интернет пространството с новината, чв храмът на просветата ЕГ “Иван Вазов“ е вече опетнен от тазгодишните абитуриенти. Ежегодната традиция с името "Бели нощи" се превърна в голям скандал, но само за тази езикова гимназия се изписаха толкова редове, а за другите две „агнетата мълчат“.

Мълчат и за кампанията, която учениците организираха няколко месеца. Кампания, която се прави за втора поредна година. “Панаир на добрината“ е кауза, в която абитуриентите доброволно взимат участие. Идеята първоначално е на учениците от Софийската ІІ Английска гимназия „Томас Джеферсън“, но техният успех мотивира зрелостниците и на ЕГ “Иван Вазов“.

На 14.05 в 13:30 на двора на училището се наредиха деветте дванадесети класа облечени символично с бели тениски в подкрепа на каузата. Вместо на изпращането си учениците да покажат лъскави тоалети и момичетата да изглеждат като дамите на магистралата (както в другите гимназии можеше да се види, но явно е толкова обичайна гледка, че вече никой не я коментира), те се отказаха от „блясъка“ и защитиха каузата си.

Организаторката тази година Цветелина Георгиева се бореше за каузата месеци наред  и за това в прощалното си слово към своите връстници тя ги посъветва с  „Не се примирявайте, докато всичките ви въпроси не получат отговор“. Събрани бяха 2000 лева, като всички ще бъдат дарени на деца болни от муковисцидоза.

Цвети се надява и следващите випуски да продължат тази кауза и да я направят традиция. Учениците на тази гимназия не обичат само да пият и да показват балканския си чар, но обичат и да помагат, да правят добро.

Снимка: podtepeto.com

За автора

Вашият коментар