Ако имаш две ризи…. изглади ги!

За рожден ден на електрическата ютия се смята датата 6 юни. През 1882 г., именно на тази дата американецът Хенри Уили патентова това революционно изобретение.

Много години и презмного трансформации е минала ютията, докато стигне до сегашната си визия. Нейни предшественички са били каменни и тежки, алуминиеви и дори газови ютии.  

Макар и патентован, преди този нов уред да бъде използван в домашни условия било необходимо да се засили капацитета на електрическата мрежа, за да може да понесе мощността на ютията и държането й за по-дълго време включена в контакт.

Първата електрическа парна ютия се появява на пазара през  1981 година, а днес можем да намерим дори ютии с функция за вертикална пара. Те направо гладят дрехите докато си висят на закачалката и са изключително полезни за изглаждането на пердета.

В днешно време на пазара на домакински уреди могат да бъдат намерени толкова много видове електрически ютии. За съвременната ютия, най-важният елемент е гладещата повърхност на плочата. Най-често разпространените по време на Социализма в България ютии например, са тези с алуминиево покритие. В днешно време ютиите варират – от тефлоново покритие, през лазерно обработен инокс до керамичното покритие.

По материали в интернет

 
 

За автора

Вашият коментар