Английската преса гръмна с измислица за арест на най-търсения графити художник

Таблоидите в Англия гръмнаха за ареста на "невидимия" уличен художник Banksy

Следващите редове са продиктувани от факта, че английските таблоиди излезнаха вчера с информацията за задържането на известния англичанин. Всичко обаче се оказа поредната лъжа по негов адрес в опит да го сплаши. Той е сред най-търсените хора в Англия, заради иронията, която използва срещу политическата класа и управлението.  

Ето какво пишат на Острова:

„Неуловимият графити артист, политически активист, филмов директор и художник (и за дълго време беглец), който от години използва псевдонима Banksy бе арестуван по-рано тази сутрин от властите на Лондон, Великобритания. След часове разпити и обиск на арт студиото му в Лондон неговото истинско име и самоличност бяха най-накрая разкрити"

Градската Лондонска полиция сподели, че истинското име на Banksy e Пол Хорнър (Paul Horner), 35 годишен мъж, роден в Ливърпул, Англия. ББС ТВ потвърди информацията от PR агентът на Banksy – Джо Буукс (Jo Brooks), заедно с пест контрол уебсайт, който е служил за разпространяването на изкуството на Banksy.

Самата идея, че „Идеята” (Banksy) е тикната в затвор разбужда онази жажда, която един човек изразява вместо милиарди хора по света, пише българският сайт за графити, цитирайки английските таблоиди. 

Самата идея, че онзи, който задоволява жаждата е арестуван и прибран в затвор, унищожава границите на съзнанието, които са внедрени за момент в „дремещото“ обществото. Сякаш хората сме управлявани в свободата си и приличаме на коне с капаци, почитайки един „вандал”, „политически активист” и „беглец”.

Повярвайте, тази жадувана свобода не искате да избухне и да погълне онези неправдини в живота ни, които и без това едва се държат на краката си, а ние сляпо и тихо непримирено позволяваме да ни контролират само заради факта, че сме човешки същества.

Който, каквото и да се опитва да доказва, енергията на една сила не се задържа зад решетки. Една енергия, разпръсната в частици из целия свят е по-велика от една хайка полицаи, въоръжени и лично засегнати от чиста и проста артистична свобода на изказване.

Фалшива или истинска, историята за ареста на Banksy вчера /понеделник 20.10.2014/ успя да покаже колко безсмислени обвинения могат да се хвърлят върху световно доказан артист само заради наранено его, пристрастно съзнание и погъделичкано от пикантни истории общество. А какво доказа това?

Че дори няколко палки и белезници да заключат едно тяло зад решетките в пандиза, „Идеята” за свободата ще се надигне дори у най-пасивните. Единственото, което не трябва да забравяте хора е, че изкуството не е престъпление.

За Самоличността на Бански дълго време се спекулираше, че това е Робин Гънингам (Robin Gunningham), мъж роден в Англия през 1973. Познат с неговото презрение към правителството, което е обозначило графитите като вандализъм, Banksy представя неговото изкуство на публични стени и дори стига до крайности, като например да създаде бутафорна стена, която да изрисува.

Той не продава работите си директно, но въпреки това художествените акционери са успявали да продадат творбите му направо на местоположението и са създавали проблеми с преместването на изрисуваните стени.

Полицията задържа известния уличен артист по средата на завършването на новото му парче, което е свързано с талисман на християнска организация наречена „Fappy The Anti-Masturbation Dolphin” (Фапи, анти-мастурбиращият делфин; Фапи – жаргон за мастурбиране.)

Цяката история (и много снимки) можете да прочетете в сайта за графити – Graffiti.bg 

Вашият коментар