Асеновградчани разтревожени от агресията на протестите

Няколко дни в Асеновград се провеждат протести, след като на 26 юни група роми нападна с камъни и колове състезатели и треньори на базата по гребане на язовир "40-те извора". По-късно конфликтът се пренесе пред болницата в града, където групата на нападателите се увеличи. Задържани са девет души за инцидента. Обвиняемите са на възраст между 19 и 41 години. Разпитани са 17 свидетели на боя. Иззети са брадви, лопата и дървени тояги от мястото, където е започнал конфликта. По делото са назначени съдебно-медицински експертизи за нанесените телесните повреди, до момента е установено, че единият от ранениет е с фрактура на китката на ръката, а другият е с два счупени прешлена. Гледането на мярката да неотклонение на ромите, нападнали гребци е насрочена за 30 юни.

Близо 2000 души протестират всяка вечер. Те искат изселване на хората без адресна регистрация от ромската махала „Лозница“ в града, както и да се чувстват сигурни в мястото, в което живеят. На няколко пъти част от протестиращите се опитаха да стигнат до ромската махала в града с идеята да пристъпят към саморазправа, но полицията не им позволи.

"В обща вреда e да се трупа напрежение и да се настройват цели общности едни срещу други, както и да се всява страх и нетърпимост в Асеновград", коментира кметът на града д-р Емил Караиванов, цитиран от агенция "Фокус".

Във връзка с протестите в града, споделяме коментар на жител на Асеновград, който също всяка вечер излиза на площада, за да заяви съпричастността си към пострадалите от побоя и да настоява за ефективно правораздаване. Поводът за този коментар е, че сред протестиращите се забелязват хора, които са много агресивно настроени и поведението им излиза извън допустимото.

Мая Танева:

„Със смесени чувства съм откакто започнаха протестите в града ни. Изпитвам едновременно сила и страх.
От една страна, да видиш как хората се обединяват, говорят трескаво, искат справедливост, предлагат решения..
От друга страна скандиранията за кръв, викащите, незнаещи накъде са тръгнали (в онзи, по-общият смисъл, за последствията…), агресията срещу полицията…
Не са ни виновни циганите. Те са само катализатора нещото да се случи. Държавата ни е виновна – има закони, но не се следи как се спазват, има някаква наказуемост, но всеобщото мнение е, че не е адекватна и достатъчна…
Да, нагли са и се чувстват безнаказани, защото са удобно манипулируем електорат и спекулират с това…
Трябва да се променят много неща, не знам от къде е нужно да се започне, но нищо не е наред и циганите са само един от факторите, даващи крещяща заявка за промяна.
Никой не иска война. А тя е на път да се случи, ако масата позволи емоцията и нетрезвата мисъл да надделее над разума.
Аз искам чист, спокоен и мирен град.
Моят град. Нашият град.
И ако е писано оттук да тръгне промяната за България, така да бъде!
Но с мир, закон и разум.
В момента ме е страх за семейството ми и се притеснявам какво ще се случи в неделя“.

Коментарът е написан във Фб и предоставен за публикация в Медиакафе от автора му. Мнозина споделят, че са разтревожени заради агресивността, която някои проявяват по време на протестите. Хората масово споделят в социалната мрежа притесненията си и апелират за разумни протести, както и за това полицията да удържи агресорите.

Още едно мнение по повод протестите в града, то е на писателя и преводач Миа Сердарева:

"Много ми се иска хората да си дадат сметка, че носят отговорност за всичко, което правят и всичко, което казват, особено когато подстрекават към насилие. Не може да се възмущаваме до Бога, когато циганите заплашват да ни избият и да ни подпалят къщите, а в същото време да лайкваме коментарите, в които българи пишат "око за око", "само танкове ги оправят" и "хайде към махалата с 3-4 туби бензин". Никой няма право да наранява друго човешко същество, освен при самозащита. Номерът не е да "им покажем кой кого", а да настояваме да се научат да се съобразяват с правилата, както ние го правим.
Та за отговорността. Нали ако сега тръгнем да отмъщаваме на виновните, утре те ще дойдат да отмъстят на нас. Кой ще е виновен тогава? Според мен ще са виновни всички, които с думи или с действия са спомогнали нещата да излязат от контрол.

Мисля, че най-разумното в момента е да подкрепим полицаите (като хора, не като длъжностни лица), защото като подкрепяме тях, подкрепяме спокойното бъдеще на града, но в същото време да не спираме да настояваме за справедливо наказание на всички престъпници, независимо от кой етнос са, както и за цялостна промяна на местната и държавна политика, която е пряко отговорна за това определени групи хора да се почувстват над закона". И още:

Сценария го пишем всички, в движение.
Редно. Е. Да. Внимаваме.

снимка: телевизия ТВ САТ КОМ Асеновград, видео може да видите тук .

 

Вашият коментар