BUS.rar: Сутрeшен театър за 1 лев

Една кратка сутришна история с реални лица в непроменящата се действителност на вечния Пловдив
Ставаш рано и си кисел. Я имаш време за кафе, я не. Обуваш се и тръгваш. Тук е моментът на избора: с колата (ако си успял да се вредиш, че тя е само една, а вие сте многочленно семейство), с двуколката-пешачката, да се пораздвижиш малко, с такси (да се изнервиш на таксиджията каращ с 20 км/ч, с идеята да ти измъкне цели 50 ст. отгоре) или с любимия ти градски транспорт, натъпкан като пълнена чушка, ухаещ приятно и пълен разбира се с уникални образи.
И така, да видим как минава пътуването на един гражданин в това невероятно явление – градския транспорт.Застава на спирката и зачаква. Естествено минават всички други рейсове, включително и тролеи, които разбира се не ти трябват. А ето го и твоя. Приближава се с уникална скорост, набива спирачки и при спирането хората в него правят мексиканска вълна.
Вратите се отварят и от него заизлизат деца, баби и хора забързани за работа. Почва едно бутане, лашкане. А ето, че последната врата не се е отворила и една баба (леко притеснена, сакън да не остане в автобуса) "спринтира" към предната врата. Шофьорът я  навиква, че много се е замотала, бърза да тръгне и затваря вратите в движение. Ученици стават каскадьори и успяват да хванат рейса, че закъсняват за час по математика.
 
Потегля транспортното средство. Оглеждаш се, естествено има само едно две свободни места. Да седнеш ли? Колебанията ти бързо отминават, когато при ляв завой залиташ и се "размазваш" на прозореца. Пристига кондуктора. Ако билетът ти се струва скъп – помисли си пак- въобще не е така! Получаваш доста допълнителни екстри само  срещу един български лев! Какви са те ли? Огледай се! Направо си сцената на Драматичния театър.
kapitel_4_bus
 
Ето ги и актьорите:
 
Винаги има една девойка, която да изживява драма, страда, циври и въобще се оплаква от тежкия си живот. Какво ще постигне с това? Е, може пък бъдещия принц на бял кон да е в тролейбуса- не се знае. Следващите образи са двама, разиграващи сценката – "Скандал".
Това обикновено са момиче и момче, макар че в наши дни нищо не е изключено, възможно е да са момиче и момиче, да не говорим за момче- момче, че тогава ходи доказвай, че нямаш син. И се почва едно спорене, кой – кого е загледал и кой – не е. Накрая и двамата участници продължават пътуването си гледайки през прозорците – в различни посоки. Все пак градът ни е красив, та поне да го разгледат.
На следващата спирка се качва нов пътник. Той е решил да не се таксува и да мине аванта. Започва луд спор с кондукторката и викове, наподобяващи опера.  Тук се включва и възрастна жена, носеща 3 торби с 5 кисели млека,2 хляба и 3 килограма домати. При този багаж, бабата моли да не вади своята карта за транспорт с изнемощял глас. Ето тук контрольорката повишава своя тон до максимум и звучи кулминационния момент във въпросната оперна постановка.
Във всеки рейс има по един пътник, който наподобява същество от друга планета. той е изключително странен и обикновено хората го избягват и в радиус от 1 метър няма никой около него. Ако не го забелязвате, може би това сте вие. Не изпадайте в паника! не все още – огледайте се още веднъж.
 
На сцената на нашия импровизиран театър излиза образа на манекенката. Това момиче е свило устни в поза "готова за целувка" и маже червило по тях. Оглежда своя грим като за последно и дослагва спирала. Някой от по-сръчните от този тип индивиди, успяват да се лакират. И добре, че го могат! Ако не, щеше някой да ги види без лак. А тогава? Какво щеше да се случи. Ужасно! Не ми се мисли.
 
А, ето я и вашата спирка! Чакайте! Не, не! Не бързайте да ставате, че при спирането ви очаква кълбо напред. Ето спряхме. отново почва блъскане. Млада майка се опитва да свали количката си с плачещо в нея бебе. Всеки поглежда в различна посока.  Ето! Можела и сама да я свали, вие пък какво си помислихте!
 
Ох! Слезнахте! Чист въздух, с лек аромат на бензин!
Какво по-хубаво!
Лека работа и усмихнат ден!
 

Вашият коментар