Ден на пчеларя. Пчелите – незаменим биологичен вид

Знаете ли, че днес, 10 февруари, е Денят на пчеларя. Денят на онези хора, които се грижат за този незаменим биологичен вид – пчелите. Както знаем именно те, крилатите жълто-черни насекоми, имат значителна роля в поддържането на биологичното разнообразие и екологичното равновесие. 

Броят на пчелите постоянно намалява през последните години, като  освовна за причина това се сочат използването на пестициди и болестите по пчелите.

Според учени от университета в Рединг, Великобритания,  Европа се нуждае от 7 млрд. пчели, тоест не й достигат 13,4 млн. пчелни колонии, а в повече от половината от европейските страни няма достатъчно пчели, за да се опрашват посадените култури. Най-малък е техният брой във Франция, Германия, Великобритания и Италия.

Намаляват ли пчелите в България? Статистиката на министерството казва: пчелите се увеличават; в националната програма се обявява, че: намаляват по неизвестни причини, а пчеларите в различните краища на страната са притеснени.

Причина за намаляването на броя на пчелите, според  самите пчелари е замърсяването на околната среда – торенето с пестициди, генно модифицираните организми и дори антените на мобилните оператори. Пчелите губят своята имунна система и своето чувство за ориентация. След като напуснат и отидат на паша и не могат да се върнат, да си намерят кошера.

Ясно е едно – ние зависим от пчелите и замърсявайки природата, вредим на себе си. Самият Айнщайн го е казал : "Ако изчезнат пчелите от земята, на човека му остава да живее не повече от четири години”.

Вашият коментар