Дигиталната класна стая – какво и къде

Smartigraphs.com ни разкриват  тайните благинки в нета, които ще ви помогнат да учите, можете и знаете, като се обучавате по алтернативен начин. Или иначе казано ни запознават с онлайн платформите за алтернативно образование.

Allversity

Тази немска платформа е създадена през 2011 г. от Кристиан Крол и Шейн Макмилан, които

разбират нуждата от забавно образователно пространство, което да опростява дистанционното обучение и да се разраства към нови и вълнуващи теми. Обединявайки опита на Кристиан със старт-ъпи и знанията на Шейн за медиите и международното развитие, се появява allversity! По-късно към екипа им се присъединява и Грег МакКю, който е програмисткият гений зад проекта.

Тяхната цел за в бъдеще е да изградят силна глобална общност, отдадена на създаването и споделянето на висококачествени и безплатни обучителни материали с отворен достъп. Към сайта има и блог, The thinking Cap, който обаче в последно време не е обновявам. Можем ли да създадем достатъчно трафик, за да им напомним, че искаме да четем и знаем? Нека опитаме!

Сред най-популярните курсове на Allversity са Световна история и Основи на фотографията, а скоро време ще стартират няколко нови курса като Как да започнеш собствен бизнес, Лични финанси и Управление на конфликти.

SoundViewPro

Soundviewpro е бързо растяща библиотека от self-paced (букв. със собствена крачка, т.е. обучавате се със скорост и за време, което вие прецените, че е удачно за вас) видео обучителни курсове с основен фокус върху бизнес и техническите умения, необходими за успех в бизнес света днес. Всеки курс е безплатен и се състои от група класове, които са разделени на секции. Всяка от тях съдържа кратко видео, което лесно може да бъде гледано и на мобилни устройства и таблети.

Всеки инструктор, който ще видите, е утвърден в сферата си професионалист! Към всеки курс има възможност за Enhanced Learning Experience (ELE), което представлява подобрена обучителна форма, но тя не е задължителна опция. Наподобява приставка към курса, която ви дава достъп до допълнителни материали (Работни листове, курсови бележки, подсказки и трикове, бонус видео материали), изпити (куизове) в края на всеки курс, както и персонализиран сертификат при успешно приключване на сесията. Разбира се… ELE е платена услуга, но не е и задължителна. Основата на курса е абсолютно безплатна. Необходимо е единствено регистрация в сайта и формално записване към курса чрез един клик върху бутона Enroll.

В Soundviewpro на най-голям интерес се радват курсове по ключови компетенции като Основи на Powerpoint (има курсове за основните програми включени в MS OFFICE пакета), Стрaтегическо водене на интервю с цел емоционална интелигентност (emotional intelligence has been all the rage lately , както и курсовете, свързани с презентационни умения.

Edx

Сред целите на Edx са да разширят достъпа до образование за всички, да подобрят преподаването и обучението, както on-campus, така и off-campus (на място и дистанционно) и най-вече да развият и двата процеса чрез различни проучвания и изследвания, които провеждат. Основните принципи на неправителствената отворена платформа (nonprofit, open source platform) са сътрудниченето и финансовата стабилност.

Централата на EdX се намира в Кейбридж, Масачузец, САЩ, като се управлява от Масачузетския институт по технологии и Харвард. Чрез институционалните си партньори, така наречения xConsortium, EdX предоставя едно от най-добрите висши неформални образования онлайн, като предоставя възможност на всеки, който иска да постига, да расте, да се доказва. Или както ние казваме – да знае и да може!

Всичките курсове са безплатни. Някои от тях обаче изискват такса за издаване на сертификат, но дори и те са безплатни за „одитиране”. Одит в тази платформа се казва пасивното участие или наблюдаване на курс. Цялото съдържание на курсовете в EdX е безплатно и достъпно за всички, затова и много от тях предоставят безплатен сертификат за участие в курса при завършването на сесията.

Нововъведение са и така наречените XSeries сертификати, които се издават на преминалите обучение през няколко последователни взаимосвързани курса, които образуват серия/поредица. Сред интересните възможности за получаване на XSeries сетификат са Аеродинамика, Астрофизика, Образователни технологии и др. За да се сдобиете с такъв сертификат трябва да заплатите издаването на сертификатите на всеки отделен курс в поредицата.

NovoEd

Базирани в Сан Франциско, Калифорния, NovoEd предлагат както платени, така и безплатни курсове.

Сайтът разполага с изключително удобна търсачка, която позволява да определите сами дори дълготрайността на курса, от който се интересувате. Сферите, към които са насочени повечето курсове са Предприемачество, Финанси, Бизнес стратегия, Образование, Естествени и социални науки. Сред партньорите на NovoEd платформата са Бизнес училището към университета в Бъркли, Университетите Принстън и Мериленд.

Open2Study

В дигиталната класна стая към всеки курс можете да видите накратко всички теми, които покриват четирите вътрешни модула. Цялото съдържание е достъпно веднага щом започне курса, като има и седмични оценявания по време на четирите седмици. Тази платформа разполага с удобна вградена функция, която позволява да прехвърляте „напомняния” от Дигиталния си център за обучение в сайта към Outlook, iCal или Google Calendar.

За разлика от другите платформи, Open2Study има еднакви правила за всички курсове. След отварянето на оценяването за седмицата, то остава отворено до края на курса. Имате право на три опита на всеки тест, като се зачита най-високата изкарана оценка от 3те опита. При запис на оценката, може да разгледате сгрешените отговори и платформата автоматично ви подава информацията, която ви е била необходима, за да отговорите правилно на въпроса. Все пак всички се учим от грешките си!

За да преминете успешно курс, ви трябват 60% успеваемост, като резултатът се изчислява в платформата ви като средна оценка от всички седмични оценявания. Дигиталният ви учебен център позволява изтегляне и принтиране на сертификат за постижение след приключване на курс с успех над прага от 60%. Можете да го споделите и в социалните мрежи чрез вградените в дигиталния учебен център бутони.

В платформата има над 221 хиляди регистрирани студенти от 221 държави! Това колко прави? Средно 1000 души на държава, като те всички са направили общо над 400 000 записвания за курсове….

Впечатляващо нали?

Автор: Ния Колева

За автора

Вашият коментар