И звездите протестират

Вярно е, че ние често обичаме да казваме, че в България няма „звезди“, а просто популярни хора. А те, за добро или за лошо са пример за подражание на цели поколения. Хубаво е обаче, да видиш човека на когото се възхищаваш, застанал рамо до рамо с „обикновения“ гражданин, да отстоява  принципите и позициите си.

Преди години българската интелигенция беше обвинявана в апатия към обществено-политическите проблеми. А това като, че ли беше една от причините в държавата да липсва активно и най-вече – разбиращо, гражданско общество.

Сега правят впечатление популярните личности, излезли да заявят гражданската си позиция. И то не защото не могат да се видят по улиците по друго време, а защото подклаждат у своите почитатели едно поведение на социална ангажираност.

Koina_Ruseva

Да възпитаваш в отговорност към бъдещето, което е съсредоточено в собствените ти ръце е огромната крачка към изграждането на активно, интелигентно и разбиращо гражданско общество. А това от своя страна е първата стъпка към реалната демокрация, с която спекулират всички политици, граждани, журналисти и анализатори.

Но протестите, крещенето по площади и улици е само първия етап от узряването на българското общество. В манталитета ни трябва да се интегрира разбирането, че основната съставна единица на една държава това са гражданите, а те трябва да са максимално информирани и ангажирани с бъдещето си, за да не позволяват на олигарси да ги владеят.

Ако популярните личности помагат, с примера си, за налагането на този модел на поведение… значи вече сме тръгнали в правилната посока.

 

Koina_Ruseva2

снимки: John Fru Jones

 

Вашият коментар