Интерактивен пърформанс среща музиката и електричеството

Първият пърформанс на ефимерния арт колектив Electricity Matters ще се проведе тази събота (19 септември) в ателие 57 на Националната художествена академия, от 20 ч., като финал на тридневното събитие „Звукова импровизация с електричество“, организиран от Асоциацията на културните мениджъри в България и финансиран от Столи§на програма “Култура” на Столи§на община за 2015.

“Звукова импровизация с електричество” е уъркшоп, който ще се проведе от 17 до 19 септември, обединявайки в едно електроника, изкуство и експеримент. Събитието е вдъхновено от актуалните практики в сферата на новите медии и цели да създаде стимулираща креативна и техническа платформа.

То ще покаже пресечните точки между музиката и електричеството по интерактивен начин, като финалният пърформанс ще бъде с вход свободен за всички любопитни да видят

В продължение на три дни групата от участници в уъркшопа ще се запознава с основни понятия от сферата на звуковото изкуство, електронното изкуство и звуковите импровизации. С помощта на артиста Наталия Петкова, която пристига от Канада специално за събитието, всеки участник ще изгради серия от електронни платки, които манипулират захранващото ги електричество и го интерпретират във формата на звукови хармонии и дисхармонии.

Използвайки брутно електричество като основна концептуална материя, платките комбинират серия от основни електронни елементи и чипове, който транформират приложения електрически заряд в поток от звук.

Уъркшопът има за цел да породи творчески диалог, водещ до създаването на колективна звукова творба. Финалът на събитието ще представлява пърформанс, който ще представи концептуалната и техническа работа на участниците и на аниматора.

 

 

За автора

Вашият коментар