Явно друг изход няма!

Следващите протести ще бъдат още по-масови, заканваха се обикновените граждани в Пловдив

Вчера се проведоха протести в градове от цяла България, срещу електроразпределителните дружества E-On, CEZ и EVN. Подтикнати от двойно и тройно по-високите си сметки, гражданите излязоха по улиците на градовете си, за да изкажат недоволство от чуждестранните компании.  Много от тях години на ред са водели дела срещу доставчиците на ток и парно за неправомерно надписани сметки, но без резултат, а държавните структури за контрол като че ли са спели.

В Пловдив над 2000 души излязоха да протестират, като организаторите помолиха да не се употребява агресия, расизъм или да се подтиква към религиозни разделения. Шествието започна от Централна поща, премина през главната и стигна до сградата на EVN, където в почивния неделен ден, протестиращите изразиха недоволството си пред символа на институцията и пазача на сградата…

Исканията на протестиращите може да прочетете тук!

Преди да обърнем по-сериозно внимание на исканията на протестиращите, трябва да отбележим няколко основни събития, предшествали общонационалния протест.

На първо място трябва да отбележим, че това беше един от малкото протести, на които  всякакъв опит за политизиране на ситуацията беше пресечен от множеството. Единствено лявата комунистическа структура, наричаща себе си "Че Гевара" застана отпред на протеста.

izgoreli-koli-evn

Хората действително са недоволни от предоставяните им услуги и си търсят правата. Когато държавните структури не могат да осигурят защита срещу монополните дружества, хората излизат по улиците. Но подобно на старата максима „политиката не е всичко, но всичко е политика“, предшестващите събития, като че ли имаха някаква връзка с гражданските протести.

На 30-ти януари тази година, кабинетът освободи председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, който беше подал оставка, причината за която бе забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС. Заради забавянето България е заплашена да плаща глоби по 8448 евро на ден.

semerdjiev

Третият енергиен пакет представлява либерализация на енергийния пазар, насочена към полза за потребителите, бизнеса и бита. Целта му е да се направи енергийният пазар напълно ефективен и да се създаде единен европейски пазар за газ и електроенергия. Основни клаузи в Третия енергиен пакет са ефективното отделяне на производството на енергия и доставките от мрежата. В тази връзка Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е задължен да се отдели от Националната електрическа компания (НЕК).

Но освен позитивите, че потребителите ще могат да избират доставчика си на електроенергия (като се прави уточнението, че се избира само доставчик, не и мрежовите услуги), и подобряването на качеството на услугите заради наличието на конкуренция, има е редица негативи.

На първо място е фактът, че потребителите няма да бъдат защитени от държавен и ли друг регулатор, защото сами са избрали доставчика си от енергийния пазар и са подписали договорите си с него. А от друга страна формирането на цените ще става на пазарен принцип, а не както е в момента – на административен (дружествата правят предложения до ДКЕВР, която одобрява)… но дали това са негативи?

protest_2012_03_17

Снимката от протеста срещууравляващите и монополизирането на пазара, под надслов "Еволюция сега!"

В тази връзка част от исканията на протестиращите пред енергийните дружества, противоречат на задължителните промени във вътрешното енергийно законодателство. Такива са приватизацията на ЕРП-тата и премахването на всички посредници. А искането за преразглеждане на чл. 69 от Конституцията, противоречи на всякакви демократични принципи.

Ден по-рано в пловдивския квартал Столипиново също се проведе протест срещу високите цени на тока, като ромското население заплаши с нулево участие от тяхна страна на предстоящите избори,  ако не бъдат чути техните искания за по-евтини цени и такси за включване.

А в същото време представители на EVN заявяват пред медиите, че не ги притеснява масовото отказване на гражданите от потребление на топлоенергия…

Ние се надяваме, независимо дали зад организирането на протеста стоят някакви политически интереси или не, искреният протест на хиляди българи, да бъде чут по целия свят! Да бъде чут и да бъдат взети адекватни мерки за решаването на техните проблеми, пък били и те продиктувани с цел печелене на политически дивиденти…

СНИМКИ може да видите тук!

Видео с палежа на колите в Пловдив вижте тук!

 

Вашият коментар