Как да разпространим идеите си – когато моделът на маркетинг чрез масмедиите не работи (видео)

Това страхотно видео, което реших да споделя с вас, се отнася за, може би, най-важния аспект на една нова идея/продукт/услуга, а именно нейното разпространение. Без значение колко брилянтна е тя и колко много би помогнала на всички клиенти, за които е предназначена, тя би била нищо, ако не разполагате с правилния механизъм за нейното разпространение.

Нека вземем нарязания хляб за пример (той присъства и във видеото). Неговото изобретяване, приемането на идеята за него и лансирането му на пазара са отнели повече от 15 години. Трудно е да се асимилира, тъй като това е най-широко разпространения начин за продажба на хляб днес!

Според Сет Годин: „хората, които могат да разпространяват идеи, са тези, които печелят”. Искате ли да сте част от тях? Ето някои съвети, които биха ви помогнали:

  • Маркетинговият модел, базиран на телевизионна реклама, вече не работи – причината за това е, че „в свят, в който имаме твърде много избори и твърде малко време, очевидното нещо, което е правим, е да се научим да игнорираме”. По този начин ние, като клиенти, сме се научили да игнорираме рекламите и другите маркетингови трикове, базирани върху масмедиите.
  • Не правете „масови продукти за масовия потребител” – в свят, в който масираният маркетинг е (почти) мъртъв, трябва да се фокусирате върху правилната ниша.
  • “Най-рискованото нещо, което може да направите, е да не поемате рискове” – създаването на масови продукти за масови хора вече няма силата да направи вашия продукт успешен. Вместо това пробвайте изключителни и специфични продукти, като не се страхувайте да опитвате нови неща (в противем случай няма как да разберете дали нещо ще сработи).
  • Разберете на кого му пука – според новите правила в маркетинга трябва да откриете своите фенове и едва тогава да им предложите страхотния продукт, който сте създали (те или ще се вманиачат по него и вие ще спечелите, или няма да се впечатлят и вие ще научите урока си).

Ето и линк към оригиналното видео, в което ще откриете всички тези идеи обяснени, както и още много храна за размисъл:

Посетете блога на Петър Дяксов

Вашият коментар