Какво добро ще направите днес

Какво добро да направя днес? Този въпрос си е задавал всяка сутрин Бенджамин Франклин. Всички ние правим нещата по различен начин. Някои си създават списък със задачите за деня, други  просто я карат направо и наблюдават какво се случва.

Бенджамин Франклин, изобретател на  гръмоотвода и одометъра (предшественикът на километража), както и учен, занимавал се с множество екперименти в различни области; печатар, политик, теоретик,  музикант, пощенски началник , създател, сатирик, активист, дипломат и т.н, е бил човек на списъка.

Това,  как той е организирал всяко свое денонощие все още изглежда като чудо, но ключът към загадката на неговата продуктивност изглежда се крие в дневната му програма.

Ако този списък е някакъв знак за човекът с много възможности, когото неговите биографи наричат „хармонично човешко множество”,  то забележете факта, че той никога не е пропускал звоята закуска, възможността да се наслади на един приятелски разговор, на музиката или на свободното си време.

И въпреки това той продължава да върши невероятно много работа.

Той създава първата обществена библиотека в света,  подписва Декларацията за независимост на САЩ и Конституцията едновременно, основавайки по този начин държавата – нищо осбено, нали.

Но най-добрата част от неговата програма е въпросът, с който той се събужда всяка сутрин: Какво добро мога да направя днес ? Въпрос, който се проектира в края на деня, въпрос трансформиран в: Какво добро направих днес?

Каква е вашето ежедневие? По какъв начин вашият ден може да бъде сравнен с този на Франклин?

full_1362124998benfranklinsschedule

 

 

 

Вашият коментар