Когато обикновеният човек оказва необикновено влияние върху живота на другите (видео)

Бихте ли нарекли себе си лидер? Според Дрю Дъдли, лидерството е нещо, което сме поставили на пиедестал и рядко разпознаваме истинския лидер във всекидневието си. Още повече, самите лидери отказват да бъдат титуловани с това звание, тъй като в очите на повечето хода лидерството е по-скоро свързано със световни промени отколкото с всекидневни дейности, оказващи влияние върху отделния човек.

Всекидневният лидер не е някой, който е направил значителни промени в обществото или сериозно е повлиял на голяма общност. Това е обикновен човек, който е оказал необикновено влияние върху живота на някой друг. Сигурен съм, че всички сте имали подобни моменти в живота си, когато сте попадали на човек, чиято реплика или действие са променили живота ви към по-добро. Това е всекидневният лидер. Още повече, вие самите също може би сте всекидневни лидери, защото обикновено се случва така, че нямате ни най-малка представа, че по някакъв начин сте оказали силно влияние върху нечий друг живот.

Да бъдеш значим за другите хора е мощно оръдие, „плашещо”, както го описва Дрю Дъдли във видеото си в TED. Ето какво обяснява той по този повод: “Не трябва да се страхуваме от това колко силно влияние можем да окажем в живота на другите. Трябва да се оттърсим от този страх, за да продължим напред, за да могат нашите по-малки братя и сестри, както и нашите деца (бъдещи и настоящи) да видят това и да започнат да оценяват влиянието, което можем да имаме върху живота на другите, и което струва повече от парите и властта, от титлите и влиятелните кръгове.”

Да пренапишем определението за лидерство и да го сведем до промяната в живота дори на един единствен човек е голяма работа. Това дава сила на всекидневния лидер и прави наложително изразяването на благодарност към хората, на които им пука, към тези, които имат необикновената сила да променят човешки животи със своето отношение, мъдрост, личен пример или цялостна личност.

Искате ли да научите повече по темата за всекидневното лидерство? Гледайте страхотното видео на Дрю Дъдли в TED:

Още материали на Петър Дяксов можете да прочетете в неговия блог.

Вашият коментар